Poverenik: Uredbom se ne uređuju pitanja relevantna za ostvarivanje ustavnog prava

Beograd, 15. avgust 2016.(poverenik.rs) – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću predložio da vlada iz teksta Uredbe o kancelarijskom poslovanju organa državne uprave što pre ukloni nedavno usvojene odredbe kojima se predviđa da se neki dokumenti označavaju oznakom "službeno".

Poverenik je naveo u svom saopštenju da su to odredbe koje se odnose na Ustavom utvrđeno pravo na obaveštenost, odnosno "prava na pristup informacijama u posedu vlasti".

"Fluidne, bez zakonskih kriterijuma nejasne i neprecizne formulacije 'osetljivi' i 'zahtevaju ograničenu distribuciju' i gramatički i logički i pravno upućuju na zaključak da se Uredbom 'uređuju' pitanja relevantna za ostvarivanje ustavnog prava na obaveštenost i to na način koji nije predviđen nijednim zakonom", navodi Poverenik.

Prema njegovim rečima, sporna odredba Uredbe ne samo da izaziva suvišne probleme u praksi, već stvara i pogrešnu sliku javnosti o transparentnosti rada Vlade, odnosno administracije, zbog čega bi Vlada trebalo što pre da ih ukloni iz teksta Uredbe. 

Kako se navodi u saopštenju, to se ne odnosi na Zakonom o tajnosti utvrđenih oznaka, poput oznaka "interno", "poverljivo", "strogo poverljivo" i "službena tajna".

Podsećamo da je Savet za borbu protiv korupcije nedavno upozorio da je Vlada Republike Srbije  podzakonskim aktom u zakonom određeni sistem tajnosti podataka unela još jedan stepen tajnosti za čije određivanje ne postoje jasni kriterijumi.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…