Poverenik upozorava na moguće prevare preko društvenih mreža

Milan Marinović

Beograd, 30. mart 2020. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović upozorio je građane, posebno starije, da ne daju svoje lične podatke nepoznatim osobama koje im putem društvenih mreža nude „pomoć“ tokom vanrednog stanja.

Poverenik je pozvao građane koji dobiju takve ponude da se direktno obrate organu ili instituciji koji su navedeni u tom „obaveštenju“ na zvanične javno objavljene brojeve telefona.

Ne treba nasedati na ovakve ‘informacije’ i tako omogućiti ‘lovcima u mutnom’ da ostvare bilo kakvu korist na štetu građana“, naveo je poverenik a preneo njegov kabinet.

Poslednjih dana jedan broj građana je dobio SMS poruke u vezi sa isplatom penzija u kojima se traži da dostave lične podatke, JBMG, broj žiro računa, PIN i druge slične podatke.

Navodeći da je reč o prevari, MUP je pozvao građane koji su dobili takve poruke da ih prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala ili preko Udruženja banaka Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…