Poverenik upozorava: Lični podaci građana mogu biti zloupotrebljeni

Beograd, 04. novembar 2016. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić upozorio je  da lični podaci građana u elektronskoj komunikaciji s državnim organima mogu biti kompromitovani i zloupotrebljeni.

On je od više ministara zatražio da se preduzmu sve mere da bi se otklonili razlozi za dileme i uznemirenje građana a rizici sveli na što niži nivo.

Šabić je ocenio kao logične i opravdane kampanje kojima državni organi, kao u slučaju zamene zdravstvenih knjižica, građane pozivaju da u što većem broju koriste mogućnost da to učine elektronskim putem, prenela je Beta.

Poverenik je u saopštenju istovremeno upozorio da su analizom portala državnih organa lako uočljive neke činjenice koje mogu biti razlog za zabrinutost i koje ne bi smele izmicati pažnji nadležnih.

Ovo se pre svega i posebno odnosi na slučajeve u kojima komunikacija podrazumeva distribuciju većeg broja ličnih podataka koji mogu biti kompromitovani i zloupotrebljeni, naveo je Šabić.

Poverenik je ocenio da je postojeća situacija štetna i da se ne sme tolerisati.

On je od ministara za državnu upravu i lokalnu samoupravu, i trgovinu, turizam i telekomunikacije, zatražio da se preduzmu sve mere da bi se razlozi za dileme i uznemirenje građana otklonili, a rizici za lične podatke u elektronskoj komunikaciji sa organima vlasti sveli na što niži nivo.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…