Poverenik: Suvišna i nesrazmerna obrada nekih podataka o ličnosti u sadržaju potvrde o privremenoj sprečenosti za rad

doktor

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje kao opravdana obraćanja građana nezadovoljnih sadržajem Potvrde o nastupanju privremene sprečenosti za rad koje izdaju lekari, a dostavljaju se poslodavcima. Osnovano je nezadovoljstvo građana sadržinom te potvrde budući da suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti predviđa suvišnu i nesrazmernu obradu nekih podataka o ličnosti, uključujući i naročito osetljive podatke.

Sadržina potvrde utvrđena je "Pravilnikom o načinu izdavanja i sadržaju potvrde o nastupanju privremene sprečenosti za rad". Već to je samo po sebi suprotno Ustavu, budući da Pravilnik predviđa obradu više podataka o ličnosti , a Ustav utvrđuje da se obrada podataka o ličnosti uređuje isključivo zakonom, ne podzakonskim aktom.

Dodatni poseban problem je to, što je pored ostalih podataka predviđeno, da potvrda sadrži i podatak o dijagnozi bolesti, njenu šifru (po zakonu inače naročito osetljiv podatak). A taj podatak je poslodavcu nepotreban, jer je njemu potrebno i dovoljno da zna da je zaposleni sprečen za rad i koliko će dugo biti odsutan. Uz to, budući da je šifarnik bolesti dostupan na internetu neograničenom broju lica, podrazumeva ozbiljan i nepotreban rizik prodora u privatnost zaposlenog.

Zvuči gotovo bizarno da se potvrde o kojima je reč izdaju u skladu sa Pravilnikom koji je ministar za rad doneo početkom 2002. godine, na osnovu Zakona o radu koji je prestao da važi pre više od 10 godina. Važeći Zakon o radu predviđa postojanje drugog Pravilnika za čije donošenje su zajednički nadležni ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ministar za zdravlje, ali taj Pravilnik nikada nije donet.

Poverenik ocenjuje da je i ovo samo jedna u dugom nizu potvrda potpuno neadekvatnog odnosa države prema obavezama koje po Ustavu ima u odnosu na zaštitu ličnih podataka građana.

S tim u vezi Poverenik podseća da je još 2013. godine u pismu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazivao na ovaj i čitav niz drugih problema koje je nužno rešiti što pre, ali da to, ni posle skoro tri godine, nije naišlo na očekivano razumevanje i reakciju.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…