Poverenik Šabić traži od Vlade Srbije da obezbedi izvršenje njegovih rešenja

Rodoljub Šabić

Beograd, 25. maj 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić dostavio je Vladi Srbije osam zahteva da, u skladu sa zakonom, obezbedi izvršenje njegovih rešenja.

Rešenja poverenika, kako je saopšteno, odnose se na pristup informacijama Er Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rudarstva i energetike .

Poverenik nije mogao da dobije informacije o donacijama Er Srbije, sponzorstvu, novčanim subvencijama i olakšicama dobijenim od države, naknadama, beneficijama, besplatnim kartama za članove uprave tog preduzeća, bonusima, korišćenju službenih automobila.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova traženi su izveštaji koje je Direkcija policije dostavljala tužilaštvu u vezi sa slučajem Savamala, kao i kolektivni ugovori o osiguranju zaposlenih u MUP-u, a od Ministarstva rudarstva i energetike o iznosima koji su naplaćeni po osnovu takse za formiranje obaveznih rezervi nafte i izdvajanjima za kupovinu neophodnih rezervi tog energenta.

Poverenik je u dopisu Vladi još jednom ukazao da je mehanizam prinudnog izvršenja njegovog rešenja, koji on ima na raspolaganju, u praksi potpuno blokiran .

Novčane kazne koje poverenik može da izriče u funkciji prinudnog izvršenja odnose se na organe vlasti koji su budžetski korisnici. Radi utvrđivanja osnovice za izricanje novčanih kazni propisanih Zakonom o opštem upravnom postupku (kazne su izražene kroz procenat prihoda), poverenik se obraćao Upravi za trezor i Ministarstvu finansija, ali je od njih dobio odgovor da takvi podaci ‘ne postoje’, jer Zakonom o budžetskom sistemu ‘nije definisan pojam ukupnog prihoda korisnika budžetskih sredstava”, navodi se u saopštenju poverenika.

Dodaje se da bez tih podataka poverenik nije u mogućnosti da donosi rešenja o izricanju novčanih kazni “kojima bi se izvršenik eventualno prinudio na izvršenje rešenja”.

Pored toga, čak i kada bi poverenik i raspolagao potrebnim podacima za donošenje rešenja o kažnjavanju, izvršenje tih rešenja bila bi stvar ‘dobre volje’ izvršenika, jer su se svi potencijalno nadležni za prinudno izvršenje novčanih kazni koje bi poverenik izricao izjasnili da ‘nisu nadležni’ (osnovni sudovi – prema stavu Vrhovnog kasacionog suda, Poreska uprava, Narodna banka, Prekršajni sud u Beogradu, Komora javnih izvršitelja)”, ističe se u saopštenju.

Poverenik od Vlade traži da obezbedi izvršenje njegovih rešenja neposrednom prinudom, kako je to propisano članom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, i da ga obavesti o preduzetim merama.

U saopštenju je navedeno da je poverenik “svestan činjenice da Vlada u praksi ne izvršava ovu svoju zakonsku obavezu, te da je malo verovatno da će i ovaj put to učiniti, ali je zahteve podneo rešen da, kao i u svakoj drugoj prilici, dosledno primenjuje zakone Srbije”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…