Poverenik: Prekršajna odgovornost za slučaj „INFOSTAN“

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Prekršajnom sudu u Beogradu zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv Javnog komunalnog preduzeća Infostan i protiv Generali osiguranje Srbije a.d.o., kao i protiv odgovornih lica, direktora oba preduzeća.

Poverenik je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podneo povodom slučaja u kome je JKP Infostan koristio zbirku ličnih podataka svojih korisnika da bi u račun za komunalne usluge koji im je dostavio uvrstio i nedugovani iznos za osiguranje stana. Takav postupak je slučaj nedozvoljene obrade podataka o ličnosti, odnosno obrade bez osnova u zakonu ili bez pristanka lica o čijim podacima se radi, što predstavlja prekršaj po čl. 57. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je prethodno, preko ovlašćenih lica, sproveo postupak nadzora u oba preduzeća a po sprovedenom postupku naložio otklanjanje nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti. Oba preduzeća dobila su nalog da odmah obustave nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a Generali osiguranje Srbija i nalog da uništi sve podatke koje je pribavila bez osnova.

Poverenik, s tim u vezi, upozorava da nije reč o izolovanom primeru i da je praksa korišćenja zbirki podataka o ličnosti kojom, pored ostalih, raspolažu i javna komunalna preduzeća u svrhe za koje te zbirke nisu uspostavljene a bez pristanka građana o čijim podacima se radi, očigledno široko rasprostranjena. Nije realno i racionalno da se zakonito postupanje sa podacima o ličnosti obezbeđuje samo akcijama i intervencijama Poverenika.

U organima javnih komunalnih preduzeća su ljudi koje postavlja vlast, svejedno da li državna ili lokalna, i oni imaju nespornu obavezu i odgovornost da obezbeđuju da poslovanje tih preduzeća bude u skladu sa zakonima, uključujući naravno i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

A Poverenik će i ubuduće, kao i do sada, insistirati na svim oblicima odgovornosti za kršenje prava građana zajemčenih Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…