Poverenik: Potrebno zaustaviti tabloidizaciju medija i društva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je povodom sutrašnjeg Svetskog dana slobode medija, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao svim novinarima Srbije 3. maj, njihov dan.

Uz čestitke, Poverenik je novinarima poželeo ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti.

S tim u vezi, poverenik je posebno naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije, suzbijanju autocenzure i fenomena „sukoba" u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura tzv. botova i sl., i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim „curenjem" raznih „poverljivih informacija" ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima.

Potvrđujući spremnost svojih saradnika i svoju da novinarima u okviru svojih ovlašćenja maksimalno pomogne u ostvarivanju njihove funkcije naglasio je da je uloga države u rešavanju svih ovih pitanja izuzetno velika i ocenio da je nužno da svoj doprinos daju i novinari i mediji. To se, pre svega, odnosi na delovanje profesionalnih asocijacija novinara koje bi moralo da smanji ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i „medijskih" radnika koji sa tim standardiima praktično i nemaju veze.

Poverenik je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbenosti, naglasivši da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanej svih onih koji ugroze bezbednost novinara i s tim u vezi izrazio žaljenje što ni posle više godina još uvek nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…