Poverenik: Pojedina javna preduzeća troše milione za plaćanje kazni

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da pojedina javna preduzeća troše milione državnog novca za plaćanje kazni koje im se izriču jer izbegavaju da dostave podatke o poslovanju i pozvao Vladu da reaguje i omogući pristup podacima.

"Vlada bi trebalo da se eksplicitno izjasni, pošto je njena dužnost da po potrebi prinudno obezbedi izvršenje rešenja poverenika, a ona to ne čini",rekao je Šabić u interjuu za agenciju Beta.On je ukazao i na "davno uočenu praksu" da se ne snosi odgovornost za kršenje zakona o slobodi pristupa informacijama, a skrenuo je pažnju i na to da je korupcija uvek prisutna tamo gde su velika materijalna sredstva.

"Indikativno je to da u jednoj vrlo zanimljivoj sferi, kao što je upravljanje javnim novcem i resursima imamo problem sa transparentnošću. To je nešto što zaslužuje pažnju najšire javnosti i vlasti odgovorne za borbu protiv korupcije", smatra poverenik.

On je ocenio da više ne postoji toliko problema sa rigidnim i zatvorenim sistemima, poput policije i BIA, već da je do informacija teško doći kada je reč o javnim preduzećima.

Poverenik je naveo da javna preduzeća, poput Telekoma, Srbijagasa, Železnice i EPS-a povereniku i javnosti ne dostavljaju podatke, ali uredno plaćaju kazne koje im se zbog toga izriču.

"Reč je o milionskim iznosima budžetskih sredstava", kazao je Šabić i dodao da mehanizam kojim bi se kazne plaćale ličnim novcem, po prekršajnoj odgovornosti nadležnih, nije profunkcionisao.

"Nadležna ministarstva, prvo pravde, a zatim državne uprave nikada nije odgovorilo, iako sam stalno na to upozoravao", kazao je poverenik.

Kancelarija  poverenika beleži porast broja pritužbi i intervencija. U oblasti slobode pristupa informacijama broj pritužbi je od 2009. godine dvadeset puta veći.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…