Poverenik: Odnos prema ličnim podacima građana mora biti u skladu sa zakonom

Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti
Foto: TV N1

Beograd – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je sve učesnike u izbornom procesu da su dužni da se prema ličnim podacima građana odnose u skladu sa zakonom.

Kako je saopšteno iz kancelarije Poverenika, navedeno upozorenje izdaje se povodom podnesaka koje im je uputilo nekoliko građana, a koji se odnose na primedbe u vezi sa davanjem podrške pojedinim izbornim listama.

Obrada ličnih podataka građana, bez osnova u zakonu i bez njihovog pristanka, nedopuštena je i kažnjiva. Sličnih pojava bilo je i tokom ranijih izbora i Poverenik je na njih upozoravao i reagovao u skladu sa svojim ovlašćenjima„, navodi se u saopštenju.

Navode da kako se od strane organizacija koje prate izbore kao i u medijima pominju falsifikovani potpisi građana na izbornim listama, Poverenik ističe da prema svojim zakonskim nadležnostima nema ovlašćenja niti mogućnosti da utvrđuje verodostojnost potpisa.

Krivična dela protiv pravnog saobraćaja su regulisana Krivičnim zakonikom (čl. 355. -358.), te se postojanje takvog krivičnog dela utvrđuje u krivičnom postupku, a ne u postupku inspekcijskog nadzora Poverenika„, navode u saopštenju.

Poručuju da svaki građanin koji sumnja da je došlo do falsifikovanja njegovog potpisa može podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu i da Poverenik nema ovlašćenja da podnosi pojedinačne krivične prijave u ime građana.

Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano je da Ministarstvo nadležno za poslove uprave preko upravne inspekcije nadzire ažuriranje biračkog spiska i vršenje drugih poslova koji su prema ovom zakonu povereni opštinskim, odnosno gradskim upravama, tako da se zainteresovani građani mogu predstavkom obratiti ovoj inspekciji u cilju obezbeđivanja zakonitosti postupanja svih aktera u izbornom procesu„, ističe se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…