Poverenik: Neustavna odluka o kontroli u gradskom prevozu

Beograd, 09. septembar 2016. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je neustavnom i nezakonitom odluku Skupštine grada Beograda da kontrolori u gradskom prevozu putnicima koji nemaju kartu uručuju elektronske prekršajne naloge.

Šabić je u pismu gradončelniku i predsedniku Skupštine grada Beograda (Siniši Malom i Nikoli Nikodijeviću) naveo da je ta akt podzakonske snage, i ne biti osnov za "pravo kontrolora da utvrđuje identitet, odnosno obrađuje podatke o identitetu građana, ni za obavezu građana da im te podatke daju", prenosi Beta.

"Ustav Srbije u članu 42. jemči zaštitu podataka o ličnosti. I odlukom Ustavnog suda Srbije sa sednice od 30. maja 2012. potvrđeno je da podzakonski akti ne mogu biti valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti", naveo je Šabić.

U pismu koje je objavljeno i na sajtu poverenika, ukazano je da je ustavom određeno da se prikupljanje, držanje, obrada i korišćenje podataka o ličnosti uređuje zakonom, a po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti obrada ličnih podataka dozvoljena ako se zasniva na nekoj zakonskoj odredbi ili na pristanku osobe o čijim se podacima radi.

Poverenik je naveo i da se značaj uređenja naplate javnog prevoza nikako ne dovodi u pitanje, ali da se to mora činiti isključivo u granicama koje utvrđuju Ustav i zakoni, a navedena odluka izlazi iz tih okvira, pa je neustavna i nezakonita.

"Očekujem da se nadležni organi Grada Beograda suzdrže od sprovođenja takve odluke, kako bi se izbegle moguće neželjene reakcije građana, i da ne bi bilo potrebe da se preduzimaju drugi koraci u skladu sa ovlašćenjima poverenika", piše u pismu.

Skupština grada Beograda juče je usvojila izmene Odluke o javnom linijskom prevozu po kojoj će kontrolori u gradskom prevozu moći putnicima, ukoliko nemaju kartu da uručuju elektronske prekršajne naloge.

Po toj odluci, kontrolori će moći da uzimaju podatke od putnika i da ih odmah prosleđuju komunalnoj policiji koja će ih sa elektronskim potpisom i prekršajnom prijavom vraćati kontroloru, da bi je on potom uručio onom ko nema kartu.

Do sada kontrolor je onom ko se švercuje mogao da proda posebnu kartu po ceni od 2.000 dinara ili da uzme podatke o putniku i prosledi ih Komunalnoj policiji.

Po novoj odluci na aparatima koje nose kontrolori će moći odmah da odštampaju prekršajni nalog, odnosno kaznu.

U obrazloženju te odluke je navedeno da će time biti smanjeni troškovi davanja prekršajnih naloga, kojih su na mesečnom nivou izmedju 12.000 i 15.000 dinara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…