Poverenik: Neodgovoran odnos prema ličnim podacima porodilja

Rodoljub Šabić

Beograd, 15. oktobar 2016. –  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je nadzorom utvrdio činjenice koje upućuju da nije bilo nedozvoljene obrade ličnih podataka porodilja, ali i na sumnju da bi potpisi velikog broja porodilja na formularima za saglasnost o korišćenju tih podataka mogli biti falsifikovani.

Povodom vesti u medijima o mogućoj prodaji ličnih podataka porodilja kompaniji koja ih je koristila za reklamiranje svojih proizvoda, poverenik Rodoljub Šabić je naveo da su u postupku nadzora utvrđene činjenice koje izazivaju sumnju da bi u nemalom broju slučajeva potpisi porodilja na formularima za saglasnost mogli biti neverodostojni, odnosno falsifikovani.

Šabić kaže da bi provera tih sumnji mogla potvrditi da se radi o izvršenju velikog broja krivičnih dela, te da će o utvrđenim činjenicama u postupku nadzora upoznati druge nadležne organe, pre svega Ministarstvo zdravlja, i zahtevati da reaguju, uključujući i Republičko javno tužilaštvo.

"Budući da Poverenik nema ni pravne, ni faktičke mogućnosti da sprovodi kriminalističku istragu potrebno je da to provere nadležni organi, tužilaštva i po njihovim nalozima policija. Imajući u vidu sve okolnosti, provera tih sumnji bi mogla potvrditi da se radi o izvršenju velikog broja krivičnih dela", navodi Poverenik.

U saopštenju, Šabić kaže da će o slučaju na prvom mestu obavestiti Ministarstvo zdravlja, uz upozorenje da je neophodno da ministarstvo organizuje i kontinuirano sprovodi daleko ozbiljniji nadzor nad zaštitom ličnih podataka pacijenata, jer je nadzor očito potpuno izostao.

"Naime, prvo pitanje koje se u vezi sa ovom situacijom nameće je – kako je Care Direct uopšte prikupljao lične podatke porodilja i potom im dostavljao propagandni materijal i poklone", kaže Šabić povodom okončanja postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koji je sproveden prema preduzećima Medis Pharm i Care Direct.

U postupku je, navodi, utvrđeno da preduzeće Medis Pharm nije koristilo niti raspolagalo bazom ličnih podataka porodilja.

Ovo preduzeće, dodaje, jeste distribuiralo svoje materijale, ali ne neposredno nego preko preduzeća Care Direct, koje ih je na osnovu ugovora koje su međusobno zaključili distribuiralo na adrese iz baze ličnih podataka kojom je ono raspolagalo.

Šabić navodi da je bazu ličnih podataka Care Direct pod nazivom "Evidencija porodilja" prijavilo u Centralni registar zbirki podataka kod Poverenika, te da je u prijavi naznačeno da je reč o bazi podataka koja se formira na osnovu pristanka lica o čijim podacima se radi, kao i da se prikupljeni podaci ne stavljaju na raspolaganje trećim licima.

Care Direct, kaže Poverenik, nije podatke o ličnosti stavljao na raspolaganje Medis Pharm-u, odnosno trećim licima, a uvidom u bazu podataka Care Direct-a utvrđeno je da su lični podaci svake od porodilja propraćeni posebnim formularom za pristanak za obradu na kome je, pored ostalog, naglašeno da se podaci mogu koristiti i u svrhe direktnog marketinga.

"Ove činjenice upućuju na zaključak da preduzeća Medis Pharm i Care Direct nisu, ovom prilikom, vršila nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti", navodi Šabić.

U postupku nadzora Care Direct je, kako navodi u saopštenju, dokumentovao ovlašćenim licima Poverenika postojanje čak 45 ovakvih ugovora sa porodilištima širom Srbije.

U postupku nadzora utvrđeno je takođe da su osim ugovora sa medicinskim ustanovama, postojali i ugovori o delu Care Direct-a sa pojedinim radnicima u medicinskim ustanovama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…