Poverenik: Komunalna policija ne može da snima građane bez zakonskog osnova

Komunalna policija

Beograd, 22.septembar 2016. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić saopštio je  da je upozorio Komunalnu policiju Beograda da ne može da snima građane bez zakonskog osnova i jasne svrhe.

Šabić je ocenio da pravni akti na koje se pozvala Komunalna policija ne mogu biti pravni osnov za snimanje. Takođe je rekao da činjenica da snimanja praktično nije ni bilo nije izvinjenje, s obzirom da komunalni policajci nisu koristili kamere zbog loših tehničkih karakteristika a ne zato što su poštovali prava građana, prenela je Beta.

U saopštenju je naveo da je u pismu gradonačelniku Beograda dostavio upozorenje upućeno Komunalnoj policiji kojim ukazuje na uočene nepravilnosti i nalaže joj da poverenika u roku od 15 dana obavesti o merama i aktivnostima koje će preduzeti radi njihovog otklanjanja.

Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora povodom saznanja da Komunalna policija poseduje kamere koje koristi za "snimanje događaja nastalih u okviru poslova koje obavlja" i utvrdio da policija ima 250 personalnih kamera od kojih je 216 u posedu komunalnih policajaca zaduženih kamerama kao delom uniforme.

U toku postupka Komunalna policija je kao pravne akte koji predstavljaju osnov za snimanje odnosno obradu podataka, označila Odluku o boji, načinu označavanja vozila, plovila i opreme Komunalne policije i Instrukciju o korišćenju službenih kamera.

Šabić je naveo da ti dokumenti ne mogu biti pravni osnov za snimanje, budući da je Ustavom predviđeno da valjan pravni osnov može biti utvrđen jedino zakonom.

Poverenik je dodao da činjenica da snimanje praktično nije ni obavljano nije izvinjenje, jer komunalni policajci nisu upotrebili kamere zato što su im tehničke karakteristike loše a ne zato što su poštovali ustavne i zakonske garancije prava građana.

"Isto tako, ni pravno ni faktički ne može biti validan odgovor da Komunalna policija kamere koje ne upotrebljava ili koje su neupotrebljive nosi 'zbog zaštite integriteta komunalnih policajaca' budući da se građani 'drugačije odnose prema njima kad znaju da su snimani", dodao je poverenik.

U pismu gradonačelniku poverenik je naglasio potrebu da svi organi gradske vlasti obraćaju mnogo više pažnje na privatnost građana, da značajno unaprede svoj odnos prema obradi ličnih podataka i da podatke uvek obrađuju u skladu sa ustavnim i zakonskim garancijama prava na zaštitu podataka o ličnosti, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…