Poverenik: Još jedan u nizu „jeftinih pokušaja dezinformisanja javnosti“

Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 3. jul 2018. –  Poverenik za informacije od javnog značaja ocenio je da je saopštenje NVO iz Trstenika, Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije -Transparentnost da navodno nije odgovorio na njihov zahtev za informacijama i u kome se insinuira da poverenik nešto "krije", samo još jedan u nizu "jeftinih pokušaja dezinformisanja javnosti".

U saopštenju poverenik je naveo da je odgovorio u zakonskom roku od 15 dana na zahtev za pristup informacijama.

"Očigledno se radi o naručenoj, klijentelističkoj a nevešto i providno izvedenoj 'akciji' čiji je cilj skretanje pažnje javnosti sa neuporedivo ozbiljnijih problema u vezi sa radom državnih organa na koje poverenik ukazuje", ocenjuje se u  saopštenju.

Poverenik je naveo da je zahtev za informacijama podnet 8. juna emailom, ali očigledno namerno u neradno vreme u petak u 19:32.

Dodaje se da je zahtev zaveden odmah, prvog radnog dana, 11. juna, a na njega je, iako je po zakonu rok mogao biti produžen na 40 dana, budući da je podrazumevao dearhiviranje i dostavljanje mnoštva dokumenata, preko 400 strana, ipak odgovoreno 25. juna, u zakonom predviđenom roku od 15 dana.

"Već sutradan, 26. juna tražena dokumentacija je bila u pošti u Trsteniku koja je pokušala uručenje, ali tražilac informacija, prema do danas raspoloživim informacijama, nije primio niti je nakon ostavljenog obaveštenja preuzeo istu", naveo je poverenik.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…