Poverenik: Izjave Vučića i Gojković nekorektne i neosnovane

Rodoljub Šabić, Aleksandar Vučić, Maja Gojković

Beograd, 07. oktobar 2016. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da objavljivanje imena tužioca u slučaju rušenja u Savamali nikako ne utiče na tok tog predmeta, a da su izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković o tome nekorektne i da nemaju nikakav osnov u pravnom ili činjeničnom stanju.

Povodom Vučićeve izjave da je objavljivanje imena pokazatelj da u Srbiji postoje dupli standardi i dokaz da neki mogu da vrše pritisak na nezavisne državne organe i izjave Maje Gojković da je to objavljivanje opasno i nečuveno, Šabić je naveo da "ni premijerovo pominjanje nekakvih 'dvostrukih aršina', ni predsednicino 'nečuveno' nemaju nikakav osnov u pravnom ili činjeničnom stanju", prenosi Beta.

Dodavši da ne otvara pitanje da li su takvi komentari nosioca najviših državnih funkcija pokušaj uticaja na rad nezavisnog kontrolnog organa, poverenik je naglasio da objavljivanje podataka o broju kojim je predmet označen i imenu postupajućeg nosioca funkcije ni u kom slučaju i ni na kakav način ne utiče na njegovu samostalnost.

"To, razume se, ne utiče ni na tok predmeta i ne usmerava ga u bilo kom pravcu, pa ni npr. prema 'idiotima iz vrha gradske vlasti', što je premijer sebi dozvolio", kazao je poverenik.

Portal Instajder.net je pre dva dana naveo da im je podatke o tužiocu Sanji Djurić dostavio Dragan Marić koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama tražio informacije.

Marić je 6. juna zatražio od Višeg javnog tužilaštva informacije u vezi sa slučajem Savamala i tada je tužilaštvo odbilo njegov zahtev. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je 5. septembra naložio tužilaštvu da te informacije dostavi Mariću.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…