Poverenik: Građani nemaju obavezu da odgovaraju na pitanja stranačkih aktivista

Rodoljub Šabić

Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti se obraća sve veći broj građana, povodom aktivnosti političkih stranaka u vidu poseta stranačkih aktivista njihovim stanovima, što doživljavaju kao uznemiravanje, a često i kao nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

Poverenik nije ni nadležan ni u mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima građana ali, iako bi trebalo da je suvišno, podseća građane da nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju kao i da odgovaraju na njihova pitanja, da to zavisi isključivo od njihove volje.

Poverenik ocenjuje da je indikativno to da su građani, bar na papiru, nizom odredbi o zaštiti potrošača, u više zakona, zaštićeni od neželjenih poseta trgovaca, posrednika, pružalaca usluga, ali da nema zakonskih odredbi koje bi ih štitile od sličnih uznemiravanja od strane stranačkih aktivista. Vredno je pažnje nadležnih, oni bi morali da ocene da li za održavanje ovakve razlike postoje opravdanja.

Povodom sumnji da stranački aktivisti prilikom pomenutih poseta vrše neovlašćenu obradu podataka o ličnosti, Poverenik još jednom podvači da pravni osnov za bilo kakvu obradu podataka o ličnosti mogu biti samo, ili zakonsko ovlašćenje ili slobodno dat pristanak pojedinca o čijim podacima se radi. Bez ijednog od ta dva osnova radi se o nedozvoljenoj obradi podataka o ličnosti što znači da onaj koji takvu obradu vrši čini prekršaj predviđen članom 57. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

A povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove odnosno izvode iz biračkih spiskova, Poverenik posebno naglašava da nedozvoljeno davanje, saopštavanje ili upotreba u svrhu za koju nisu namenjeni, podataka o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju ili koriste na osnovu zakona, predstavlja krivično delo propisano odredbama člana 146 Krivičnog zakonika. Poseban, najteži oblik ovog krivičnog dela postoji kada ga izvrši službeno lice i za njega je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

S tim u vezi, poverenik izražava zabrinutost i nezadovoljstvo zbog činjenice da javna tužilaštva i pored prisustva niza osnova sumnji da je izvršeno više ovakvih krivičnih dela, ne preduzimaju očekivane aktivnosti.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…