Poverenik: Dostaviti podatke o Vučićevom i Nikolićevom stažu

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da dostavi Mreži za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) podatke o radnom stažu premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, saopštio je KRIK. 

U saopštenju KRIK-a navodi se da se Šabić obratio vladi jer je izricanjem novčanih kazni od 200.000 dinara iscrpeo zakonske mogućnosti da prinudi Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond) da dostavi informacije od javnog značaja.

U KRIK-u navode da su tražili od PIO fonda u novembru 2014. podatke o tome gde su Nikolić i Vučić bili zaposleni i u kom periodu, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Zahtev je bio odbijen uz obrazloženje da te osobe nisu dale saglasnost da se njihovi podaci daju trećim licima.

Novinari su se potom žalili kancelariji Poverenika koji je zatražio od Fonda da ponovo postupi po zahtevu, ali je Fond i tada odbio da dostavi podatke uz obrazloženje da isti predstavljaju poslovnu tajnu. 

Poverenik je poništio tu odluku ističući da, kada su u pitanju najviši državni funkcioneri, informacije o njihovim biografijama "van svake sumnje" predstavljaju informacije u pogledu kojih postoji interes javnosti da ih zna.

PIO fond se ponovo oglušio o rešenja Poverenika da KRIK-u dostavi tražene podatke, pa je dva puta kažnjen novčanim kaznama – u iznosima od 20.000 i 180.000 dinara.

"Obraćanjem Vladi sa zahtevom da obezbedi dostavljanje podataka Poverenik je iscrpeo sve mere u okviru svojih nadležnosti", navodi se u saopštenju.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…