Poverenik dobio sertifikat za pristup državnim tajnama

Rodoljub Šabić

Beograd, 19. jun 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić primio je danas bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena, označenih kao "državna tajna", saopšteno je iz te institucije.

Poverenik je ocenio da je izdavanjem najvišeg bezbednosnog sertifikata okončana situacija u kojoj je, "bar privremeno", bio lišen jedne od formalnih pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije.

"Izdavanje ovog sertifikata je, makar i sa zakašnjenjem, nužan odgovor na reakcije javnosti uključujući  i poslanička pitanja, kao i na ukazivanje i kritike da je nedopušteno bez opravdanih razloga ograničavati mogućnosti za vršenje funkcije jedne nezavisne kontrolne institucije", stoji u saopštenju.

Poverenik je podsetio da je to treći put od kako je na snagu stupio Zakon o tajnosti podataka, da je dobio najviši bezbednosni sertifikat koji kako je naveo, podrazumeva prethodnu posebnu bezbednosnu proveru, "najrigorozniju od onih koje su predviđene Zakonom".

"Izdavanje sertifikata je uz to pravi, dobar odgovor na negativnu kampanju koju su u saradnji sa par tabloida vodila neka ministarstva protiv poverenika. Da bi prikrila ili relativizovala propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je poverenik ukazivao, nisu se ustručavali, da zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak u zvaničnim saopštenjima za javnost iznose neistine da je povereniku 'bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predviđenih razloga', što je svakako daleko ispod najnižeg prihvatljivog ponašanja u odnosima između državnih organa", navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…