Poverenik: Dobijanje informacija o Pinkovim milionima sada u rukama Vlade Srbije

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić zatražio je od Vlade Srbije da obezbedi objavu podataka o ugovorima koje je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza sklapala sa kompanijom Pink.

Ni nakon 6 meseci od poslatog zahteva, donetog rešenja Poverenika kao i izrečenih kazni, Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) ne dostavlja novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) podatke o ugovorima sklapanim sa Pinkom. Na sajtu Poverenika se navodi da je zbog toga zatraženo od Vlade Srbije da u skladu sa obavezama iz Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja obezbedi izvršenje rešenja, odnosno da omogući pristup navedenim podacima.

“Rešenje je kao i u svim sličnim slučajevima, zasnovano na stavu da su u načelu sva raspolaganja javnim sredstvima apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti”, navedeno je u saopštenju Poverenika.

Pored informacija o ugovorima sklopljenim sa Pinkom, CINS je tražio i podatke o tome sa kim je AOFI još sklapao ugovore, u koje svrhe, u kom iznosu i pod kojim uslovima.

Članica Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslava Milenović, najavljujući izveštaj Saveta o mogućem uticaju na medije kroz oglašavanje, izjavila je za televiziju N1 da je Pink dobio od AOFI milionski kredit u 2014. godini. CINS je nakon toga, 3. decembra, poslao zahtev Agenciji i tražio podatke o tom i ostalim ugovorima ali je taj zahtev odbijen. Jedan od razloga za odbijanje koji je Agencija kasnije navela u postupku pred Poverenikom je da je saradnja između njih i PINK-a zapravo poslovna tajna.

Izvor: CINS – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…