1. Početna
  2. Društvo
  3. Poverenik: Bezbednosne provere nužno je urediti zakonom

Poverenik: Bezbednosne provere nužno je urediti zakonom

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Povereniku se obratio Sindikat srpske policije, ukazujući na to da je u MUP-u u toku prikupljanje i obrađivanje podataka o zaposlenima u cilju pravljenja spiskova u svrhu otpuštanja i zatražio mišljenje o zakonitosti ovakve obrade podataka o ličnosti od strane MUP-a.

Poverenik, razume se, u potpunosti podržava sve napore usmerene na neophodnu reformu MUP-a i unapređenje njegovih kapaciteta. Istovremeno, međutim, Poverenik stoji na stanovištu da obrade podataka koje se vrše u tu svrhu moraju biti u svemu u skladu sa odredbama Ustava i zakona.

S tim u vezi, MUP, u skladu sa članom 110. st.1 Zakona o policiji (ZOP) raspolaže izričitim zakonskim ovlašćenjem za obradu zakonom utvrđenih podataka o ličnosti u jasno opredeljenu svrhu, tj. rešavanje o radno-pravnom statusu zaposlenog.

Međutim, obrada nekih podataka o ličnosti u postupku bezbednosnih provera, kao aktivnosti MUP, nije na adekvatan način propisana zakonom, nisu na jasan i nedvosmislen način opredeljeni vrsta podataka koji se obrađuju u ovom konkretnom postupku, ko vrši obradu ovih podataka, način njihovog prikupljanja i čuvanja, rokovi čuvanja i upotrebe itd. Poverenik je inače o ovom problemu u poslednjih nekoliko godina u više navrata obaveštavao javnost, apelujući na nadležne da bezbednosne provere urede zakonom.

Članom 111. stavom 4. ZOP je propisano da se postupak bezbednosnih provera i sadržina obrazaca koji su u funkciji postupka uređuju aktom ministra. Međutim, imajući u vidu odredbe člana 42. Ustava Republike Srbije, kao i nedvosmislenu konsekventnu Odluku Ustavnog suda, donetu u postupku koji je pokrenuo Poverenik (IUz-41/2010 od 30.5.2012.), to je u suprotnosti s Ustavom, podzakonskim aktom ne može se uređivati obrada podataka o ličnosti.

A u konkretnom slučaju moguće je vršenje brojnih obrada raznorodnih podataka o ličnosti zaposlenih (bezbednosne provere, podaci o krivičnim postupcima u toku, podaci o okončanim krivičnim postupcima, podaci o članovima domaćinstva, njihovim sklonostima itd), primenom Pravilnika o postupku bezbednosne provere i sadržini upitnika, dakle na osnovu podzakonskog akta.

S obzirom da ovakva vrsta obrade podataka o ličnosti može predstavljati specifičan, ne mali rizik ugrožavanja prava na zaštitu podataka o ličnosti zaposlenih u MUP-u, Poverenik je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak nadzora, a o rezultatima će po okončanju postupka obavestiti javnost.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…