Poverenik: Bez nedozvoljene obrade ličnih podataka iz popisa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Poreskoj upravi i Republičkom zavodu za statistiku posle medijskih napisa da će podaci iz popisa stanovništva biti korišćeni prilikom utvrđivanja poreza na izdavanje stanova.

Direktorka Poreske uprave rekla je da ta uprava nije tražila lične podatke građana od Zavoda a direktor Zavoda istakao je da nikakvi lični podaci nisu stavljeni na raspolaganje Upravi. On je rekao i da se odnos Zavoda prema podacima iz popisa zasniva na zakonu kojim je utvrđeno da se ti podaci mogu koristiti samo u statističke svrhe.

U saopštenju je poverenik podsetio da je više medija objavilo informaciju da će Poreska uprava u postupku utvrđivanja poreza na izdavanje stanova, obrađivati i lične podatke građana koji su pribavljeni u popisu stanovništva, a kojim raspolaže Republički zavod za statistiku.

Dodaje se da je poverenik i od Poreske uprave i od Zavoda zatražio pisano izjašnjenje s obzirom da bi takva obrada ličnih podataka bila u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pa i sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Poverenik je 21. jula razgovarao sa direktorkom Poreske uprave Draganom Marković koja mu je rekla da ta uprava nije tražila lične podatke građana od Zavoda, kao i da obrada tih podataka nije bila planirana. Ona je kategorično potvrdila da će se sve eventualne aktivnosti Poreske uprave odvijati u skladu sa zakonom.

U saopštenju se navodi da je poverenik obavio i telefonski razgovor sa direktorom Zavoda Miladinom Kovačevićem koji je rekao da nikakvi lični podaci nisu stavljeni na raspolaganje Poreskoj upravi, kao i da se odnos Zavoda prema podacima dobijenim popisom stanovništva u potpunosti zasniva na Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji izričito predviđa da se ti podaci mogu koristiti samo u statističke svrhe.

Kovačević je informisao poverenika da je Zavod povodom vesti objavljenih u medijima već uputio demanti, ali da mediji to nisu objavili, navodi se u saopštenju i dodaje da su direktori i Zavoda i Poreske uprave izjavili da će, postupajući po zahtevu poverenika, bez odlaganja dostaviti i pisano izjašnjenje.

Izvor: Beta 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…