Poverenica: Više od četvrtine pritužbi u 2018. podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta

Brankica Janković

Beograd, 01. oktobar 2019. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je tokom 2018. godine najviše pritužbi podneto zbog diskriminacije na osnovu invaliditeta i to više od četvrtina pritužbi.

Zatim slede pritužbe na diskriminaciju zbog starosnog doba, pola i rođenja, pa na osnovu zdravstvenog stanja, a ispod 6% pritužbi je zbog diskriminacije po osnovu nacionalne pripadnosti bračnog i porodičnog statusa i seksualne orijentacije, rekla je Janković.

Kako je navela u Skupštini Srbije obrazlažući izveštaj za 2018, osobe sa invaliditetom najviše su diskriminisane u pogledu pristupačnosti javnih objekata, usluga i informacije i komunikacija.

Među izazovima su problemi sa zapošljavanjem, pristup obrazovnim i uslugama zdravstvene i socijalne zaštite, a nedovoljna se pažnja posvećivala njihovom reproduktivnom zdravlju, ali i pravu na roditeljstvo i porodicu„, rekla je Janković.

Ona je kazala da je starosno doba na drugom mestu po broju pritužbi i da se najveći broj odnosi na diskriminaciju dece, posebno nedostatak pratilaca i ličnih pedagoših asistenata, odnosno pitanje neadekvatne podrške u sistemu obrazovanja.

Janković je rekla da je na povećanje broja pritužbi na diskriminaciju dece uticala primena Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, zbog čega je institucija na čijem je čelu podnela više inicijativa za izmenu zakona i predloge za ocenu ustavnosti i zakonitosti, jer je sistemski važan zakon za socijalnu i populacionu politiku.

Pojedine odredbe pogoršale su položaj porodica sa decom sa invaliditetom, kao što je ostvarivanje prava na porodiljsko odsustvo radi nege deteta i prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Pokrenuli smo i pitanje ustavnosti odredaba zakona koje se odnose na položaj zaposlenih žena koje su imale veće zarade pre porodiljskog, kao i odredaba koje se tiču položaja poljoprivrednica„, rekla je Janković.

Ona je kazala da su po pitanju starosne diskriminacije građani koji imaju više od 50 godina u pritužbama navodili da su diskriminisani u postupku zapošljavanja i rada, odnosno da su raspoređivani na niža radna mesta ili im je otkazivan ugovor o radu ili pak nije zaključivan zbog godina.

Poverenica je rekla da su predložili izmene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti kako bi se relaksirali podrška najstarijih u rualnim područjima.

Ona je pozvala poslanike da rade zajedno na poboljšanju položaja najstarijih.

Osvrćući se na pritužbe o govoru mržnje, ona je rekla da su im najviše izložene žene i LGBT populacija.

Po osnovu nacionalne pripadnosti i etničkog porekla je manje diskriminacije nego ranijih godina što, kako je navela, govori o poboljšanju položaja nacionalnih manjina, ali ne spori postojanje kršenja njihovih prava i incidenata.

Janković je dodala da je i dalje po toj osnovi najveći broj pritužbi na diskriminaciju romske populacije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…