Poverenica: Smanjiti stigmatizaciju i netrpelјivost prema osobama koje žive sa HIV-om

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Beograd, 01. decembar 2016. – Povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da je svakodnevni život osoba sa HIV-om i AIDS-om u najvećem broju slučajeva pod teretom stigme i suočavanja sa diskriminacijom u svim oblastima života, od obrazovanja i zapošlјavanja, do zdravstvene i socijalne zaštite.

Nerazumevanje i nepoznavanje bolesti i odbijanje kontakata, teraju ih da kriju svoje zdravstveno stanje, a strah od diskriminacije i odbacivanja sredine, dovodi do njihove samoizolacije.

Poverenica podseća da svi dostupni rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je prema ovoj marginalizovanoj grupi velika socijalna distanca i da ih većina građana i građanki neće za prijatelјe i ne želi na poslu.

Takođe, pojedini zdravstveni radnici i radnice, zbog svojih predrasuda, diskriminišu osobe koje žive sa HIV-om i AIDS-om prilikom pružanja medicinske pomoći, zbog čega treba raditi na edukaciji zaposlenih u zdravstvu. Usluge zdravstvene zaštite i lečenje se moraju pružati svima, bez diskriminacije i pod istim uslovima.

Sve ovo govori da je potrebno informisati i obrazovati najširu javnost, kako bi se smanjila stigmatizacija i netrpelјivost prema osobama koje žive sa HIV-om, zato što se u korenu takvog diskriminatornog odnosa najčešće nalazi neznanje, zaklјučuje poverenica Janković.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…