Poverenica poziva: Osobe sa invaliditetom da prijavljuju slučajeve diskriminacije

Brankica Janković

Beograd, 08. septembar 2016. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozvala je sve osobe sa invaliditetom da se jave njenoj kancelariji ukoliko su izložene diskriminaciji, jer je to jedan od načina da se postupkom po preporuci unapredi njihov položaj, prenosi Beta.

"Pritužbe na diskriminaciju, na osnovu invaliditeta čine 10 odsto svih pritužbi koje stignu u Kancelariju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, i četvrte su po broju pritužbi. Sve to svakako ne održava realno stanje jer verujemo da se naši građani sa invaliditetom sučavaju sa mnogo više slučajeva diskriminacije", rekla je Janković.

Janković je na okruglom stolu "Strategija unapredjenja položaja OSI put do jednakosti OSI" navela da u Srbiji ne postoji dovoljno jasan podatak o broju osoba sa invaliditetom (OSI).

"Pritužbe su od izuzetnog značaja i jako je bitno da nam stignu", rekla je Janković i dodala da je podnošenje pritužbi besplatno i traje pet minuta, a kao razloge zbog kojih njihov broj nije veći navela je nepostojanje vere, nemanje vremena i strpljenja.

Poverenica je navela da se u oko 90 odsto slučajeva postupa po preporuci poverenika.

Prema njenim rečima, jedan od poslednjih problema rešenih zahvaljujući pritužbi odnosio se na novoizgradjenu gradsku pijacu u Nišu koja, ikako izgradjena po savremenim standardima nije imala pristup osobama sa invaliditetom.

Poverenica je zaključila da je u sistemu obrazovanja koje je ključno za dalje uključivanje osoba sa invaliditetom u javni i društveni život došlo do pomaka.

"Nakon naše preporuke usvojen je pravilnik o bližim kriterijumima za prepoznavanje oblika diskriminacije od strane zaposlenog, učenika ili roditelja u obrazovnim ustanovama", rekla je Janković.


Okrugli sto "Strategija unapredjenja položaja OSI put do jednakosti OSI"Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…