Poverenica: Potrebno jačanje nezavisnih institucija

Brankica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da će Srbiji tokom pregovora u evropskim integracijama biti potrebno jačanje nezavisnih institucija, kako bi se adekvatno odgovorilo na sve zahteve u oblasti zaštite ljudskih prava.

"Potrebno je nastaviti jačanje nezavisnih institucija, kako bismo adekvatno odgovorili na potrebe zaštite prava naših gradjana i gradjanki, pogotovo tokom trajanja pregovora u procesu evropskih integracija", kazala je Brankica Janković agenciji Beta.

Ona očekuje da će tokom pregovora o poglavljima 23 i 24, koja se bave pravosudjem i osnovnim pravima, rasti uloga službe poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

"Planiramo da povećamo kapacitete, jer će se i povećavati i broj pritužbi gradjana i gradjanki koji se sve više ohrabruju da prijave diskriminaciju", kazala je Brankica Janković.

Kao glavne izazove u pregovorima sa EU, poverenica, ipak, vidi sprovodjenje svega što se usvoji u procesu integracija.

"Manji problem će biti uskladjivanje srpskog zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama, mnogo veći problem biće primena zakona", kazala je Brankica Janković i dodala da će mnogo toga zavisiti i od ekonomske situacije, jer će za neke aktivnosti biti potrebna i dodatna sredstva.

Ona je kao pohvalno navela to da 95 odsto preporuka koje izrekne poverenik bude prihvaćeno i istakla da na tom polju postoji dobra saradnja s ministarstvima i lokalnim samoupravama.

Brankica Janković je ocenila da je saradnja sa Skupštinom Srbije, kojoj je služba poverenika direktno odgovorna za svoj rad, dobra, ali da bi ipak parlament trebalo da bude ažurniji.

"Naš godišnji izveštaj o radu još nije razmatran, a to je obaveza i posao parlamenta", kazala je Brankica Janković.

Ona je rekla i da poslanici nezavisna tela, poput poverenika za zaštitu ravnopravnosti, treba da vide kao svoje saveznike, i u tom smislu je posebno istakla dobru saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…