Poverenica: Poboljšati ličnu bezbednost i profesionalni integritet novinara i novinarki u Srbiji

Brankica Janković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da novinarima i novinarkama u Srbiji mora da se poboljša materijalni i socijalni položaj, ali najpre njihova lična bezbednost i profesionalni integritet.

"Na nadležnim državnim organima je obaveza da im osiguraju zaštitu i omoguće nesmetan rad", navodi se u saopštenju poverenice povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.

Čestitajući današnji dan, ona je istakla da je slobodno, odgovorno i profesionalno informisanje "jedan od osnovnih postulata svakog demokratskog i tolerantnog društva".

"Sloboda izražavanja i informisanja od ključne su važnosti za napredak svakog društva, a mediji su ključni kanali preko kojih se prenose poruke i oblikuju stavovi javnog mnjenja", ocenila je Jankovićeva.

Ona je podsetila i da su mediji ti koji treba da unapređuju standarde svog izveštavanja i promovišu ljudska prava i toleranciju, navodi se u saopštenju.

Izvor: Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…