Poverenica osudila stigmatizaciju obolelih od korona virusa kao i osoba koje su u većem riziku od oboljevanja

Brankica Janković

Beograd, 24. mart 2020. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković, najoštrije osuđuje diskriminatorne, dehumanizujuće i zakonom zabranjene poruke koje se šalju preko društvenih mreža u vreme vanrednog stanja povodom pandemije korona virusa.

Izjava Poverenice je usledila povodom obraćanja građana i čestih slučajeva nedopustivog i uvredljivog govora i stigmatizacije osoba obolelih od COVID-19 virusa, kao i osoba koje su u većem riziku od oboljevanja, poput starijih osoba i državljana Republike Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, a koji su naročito prisutni na društvenim mrežama.

Ona ističe da je stigmatizacija osoba obolelih od COVID-19 virusa na osnovu njihovog zdravstvenog stanja, posebno u uslovima vanrednog stanja, koje je Republika Srbija proglasila u cilju suzbijanja širenja ovog virusa, nedopustiva, stvara konfuziju kod građana i povećava njihov strah.

Ona podseća da svako od nas može da se nađe u istoj situaciji koliko sutra i da nivo razumevanja kod svih mora biti na najvišem nivou.

Takođe, nedopustiva je stigmatizacija starijih osoba, posebno uzimajući u obzir sveprisutan nedopustiv govor da su stari ljudi beskorisni, nesposobni, slabi i da nije nikakva tragedija i ukoliko ih bude manje.

Ovakav stav ne samo da je u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o zabrani diskriminacije, već predstavlja potpuno odsustvo razuma, razumevanja i solidarnosti sa našim najstarijima.

Mere koje je Republika Srbija preduzela u cilju sprečavanja širenja COVID-19 virusa, među kojima je i mera ograničenja kretanja – potpunog za starije, delimičnog za ostale građane, uvedena je upravo u cilju zaštite života starijih, a ne zbog toga što su njihovi životi manje vredni, naprotiv.

Starije osobe su u najvećem riziku od zaraze ovom bolešću i teških komplikacija koje mogu nastati na šta ukazuju i podaci Кineskog centara za kontrolu i prevenciju bolesti, zbog čega je i jedna od preporuka Svetske zdravstvene organizacije, mera ostanka kod kuće. Najmanje što možemo u ovom trenutku da uradimo za sebe i za druge da smanjimo socijalne kontakte i kretanje.

Кada je reč o stigmatizaciji srpskih državljana koji su se u protekle dve nedelje vratili u zemlju iz inostranstva, poverenica kaže da su oni državljani Republike Srbije, da nisu prekršili nijedan zakon i da imaju pravo da se vrate u svoju zemlju i kao svi ostali građani poštuju mere izolacije i sve ostale propisane mere.

Poverenica ističe da je ova pandemija pokazala ranjivost čitavog sveta, međusobnu povezanost i zavisnost, i istakla da je sada trenutak za maksimalnu solidarnost.

Ovo je vreme u kojem je na svakome od nas da u punoj meri pokaže sve ono na šta u redovnim okolnostima Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje, a to je puna tolerancija, razumevanje, međusobno poštovanje i podrška, empatija i spremnost za pružanje pomoći drugima.

Poverenica zaključuje da je pokazivanje ljudskosti najteže, ali i najvažnije u trenucima ovakvih globalnih izazova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…