Poverenica: Nepristojne izjave gradonačelnika Vranja na račun Zorane Mihajlović

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas kao "nepristojne i neprimerene" kritike gradonačelnika Vranja Zorana Antića i lokalnog funkcionera Gradimira Jovanovića na račun potpredsednice vlade i ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Kako je ranije saopštio SNS, Antić je na sednici Skupštine grada na opasku odbornika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Gradimira Jovanovića da se "nekako približi zgodnoj ministarki", odgovorio da je "gradonačelnik mlad i energičan i da tu još svašta može da bude".

"Javno izvinjenje ministarki je najmanje što se očekuje od obojice vranjanskih funkcionera", navela je poverenica u saopštenju i dodala da se stereotipi i predrasude prema ženama moraju temeljno i dosledno suzbijati. 

Ona je kazala i da nema opravdanja za takve izjave i da nosioci javnih funkcija "očigledno vrlo često ne znaju ili ne vode računa gde je granica izmedju šala i pošalica i diskriminatorskih komentara".

"Moramo biti svesni da retorika koja unižava dostojanstvo žena koje su aktivne u politici ili javnom životu nije uvredljiva samo za njih, nego i za sve gradjanke naše zemlje", rekla je Jankovićeva.

Kako je podsetila, svi predstavnici vlasti u Srbiji imaju dodatnu odgovornost i obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i diskriminacije i da žene u srpskom društvu tretiraju pristojno i s poštovanjem.

Izvor: Poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…