Poverenica: Borba protiv diskriminacije u oblasti rada prioritet u narednoj godini

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Beograd, 28. decembar 2016. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najavila je da će prioritet u radu te institucije u narednoj godini biti borba protiv diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja na koju već duži period stiže najviše pritužbi građana.

Poverenica Janković je u intervjuu agenciji Beta rekla da će se u toj oblasti posebna pažnja posvetiti ne samo pritužbama kad se diskriminacija već dogodi, nego će se delovati i preventivno.

"Motivisaćemo velike kompanije  –  i privatne i državne, da u okviru svoje delatnosti prihvate i implementiraju kodeks antidiskriminatornog poslovanja", kazala je Brankica Janković.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti će pripremiti i poseban izveštaj o diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja koji će Skupštini Srbije biti podnet u drugom ili trećem kvartalu naredne godine. 

"Mi smo smatrali, zbog trenda koji traje već nekoliko godina, da je vreme da napravimo poseban izveštaj, sagledamo koje su to sve situacije i damo odredjene preporuke kako da se eliminiše diskriminacija u oblasti rada i zapošljavanja", kazala je Brankica Janković.

Ipak, zaključak je da u najvećem broju slučajeva diskriminacije nije bilo namere, već da je to posledica neznanja i nedovoljne informisanosti, a poslodavci i u državnim i u privatnim preduzećima pokazali su spremnost da svaki takav slučaj isprave.

"Postupanje po našim preporukama je negde oko 90 odsto. To nam upravo govori da nije bilo direktne namere poslodavaca da počine diskriminaciju", navela je poverenica. 

Prema njenim rečima, u 2016. godini nije bilo većih promena u odnosu na 2015. kada je reč o osnovu ili oblasti u kojoj se diskriminacija događa  –  rad i zapošljavanje je i dalje dominantna oblast, slede postupci pred organima javne vlasti, kao i neadekvatno izveštavanje medija koje je u pojedinim slučajevima predstavljalo kršenje propisa iz oblasti borbe protiv diskriminacije.

"Ništa se značajnije nije promenilo u odnosu na 2015. godinu kada je najviše pritužbi bilo po osnovu pola, po osnovu invaliditeta. I dalje stižu pritužbe pripadnika romske nacionalne manjine, tu je i starost kao čest osnov diskriminacije. Ipak, ove godine bilo je nešto više pritužbi LGBT populacije", navela je poverenica.

Najavila je i da se u narednoj godini, u skladu sa akcionim planom za poglavlje 23 u pregovorima sa EU očekuju izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije.

"Odredbe nisu od suštinskog značaja jer je zakonodavstvo u najvećoj meri već usklađeno sa zakonodavstvom EU i nije reč o velikim intervencijama. Reč je o procesnim i tehničkim odredbama, a ne o suštinskim", navela je Janković.

Ona smatra da je u proteklih nekoliko godina u antidikriminacijskoj praksi postojala dobra saradnja sa sudovima, a za to su zaslužni i brojni treninzi kao i praksa koju su sudije imale u Evropskom sudu za ljudska prava.

"Stvari se kreću na bolje i presude se u oblasti diskriminacije donose brže", ocenila je poverenica.

Zadovoljna je time što su poslednja istraživanja pokazala da raste poverenje građana u instituciju na čijem je čelu i da sve više građana prijavljuje diskriminaciju.

"Radićemo i dalje na tome da ohrabrimo građane i građanke da prijave svaki slučaj diskriminacije, pošto postoje oni koji se iz različitih razloga plaše da to učine", kazala je Janković.

Poverenicu ne iznenađuje podatak da 16 odsto građana smatra da je diskriminacija prema pojedinim društvenim grupama prihvatljiva.

"To su ukorenjeni stavovi koji se ne mogu preko noći promeniti, na tome moramo da radimo", kazala je Janković u intervjuu agenciji Beta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…