1. Početna
  2. Vesti
  3. Povećanje fondova za prekograničnu saradnju

Povećanje fondova za prekograničnu saradnju

Evropa

Beograd, 23. februar 2017. (Euractiv) – EU je za prekogranične i transnacionalne projekte u kojima Srbija može da učestvuje izdvojila 284 miliona evra za budžetski period 2014-2020, a u Beogradu je 23. februara održan Četvrti regionalni forum na kojem su zemlje Zapadnog Balkana razmatrale mogućnost da se ova sredstva što više i korisnije iskoriste.

Škole, bolnice, igrališta, pozorišta, podsticanje turizma i prevencija poplave među glavnim su projektima koji se finansiraju iz programa prekogranične saradnje.

Za budžetski period 2014-2020. Srbija najviše novca ima na raspolaganju za saradnju sa Rumunijom – 74,9 miliona evra, rečeno je u Kancelariji za evropske integracije, uz napomenu da je reč o novcu za koji se moraju osmisliti projekti da bi se povukao, i koji se deli između zemalja učesnica.

Sledi budžet za saradnju sa Mađarskom – 65,1 milion evra, sa Hrvatskom- 34,2 miliona, Bugarskom – 28,9 miliona evra, Bosnom i Hercegovinom – 14 miliona evra, i Crnom Gorom – 8,4 miliona, i sa Makedonijom – više od 4 miliona.

Pored toga, Srbija učestvuje i u programima transnacionalne saradnje, odnosno Jadransko-jonskoj inicijativi za koju je namenjen 15,7 miliona evra i saradnja Dunav 19,8 miliona.

U Kancelariji za evropske integracije novinarima je rečeno da je u prethodnom sedmogodišnjem budžetskom periodu za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u kojoj učestvuje Srbija bilo izdvojeno oko 180 miliona evra, od čega je u Srbiji iskorišćeno oko 80 miliona evra. Novac za ovaj budžetski period još uvek se koristi. 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) naveo je da je jedan od pokazatelja uspeha ovih programa činjenica da uvek ma mnogo više prijava od mogućnsoti za finansianje. 

Naveo je da je reč o projektima koji se sprovode van glavnih gradskih centara, u područjima koja nekad nisu dovoljno zastupljena u projektima, i koji donose konkretnu korist poput obnovu škola, pozorišta, dečijih igrališta. 

Devenport je rekao da je "impresioniran" i razvojem turizma zahvaljujući ovim fondovima što se, kako je rekao, vidi i po pokazateljima o turizmu. Ovi fondovi se koriste i za prevenciju poplava, koje su 2014. pogodile Srbiju i druge zemlje regiona, naveo je on. 

Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata iz regiona, sa kojima Srbija sarađuje u prekograničnoj saradnji, kao i predstavnici Evropske komisije, a novinarima je dozvoljeno da budu samo na uvodnim govorima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…