1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Povećan nivo davanja za opšte dobro u Srbiji

Povećan nivo davanja za opšte dobro u Srbiji

Trag fondacija i Fondacija Katalist, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), predstavile su najznačajnije nalaze Godišnjeg izveštaja o stanju filantropije u Srbiji za 2015. godinu.

Procenjuje se da je u Srbiji u 2015. godini u dobrotvorne svrhe dato više od  22 miliona evra. Najaktivniji darodavci prema broju zabeleženih akcija u kojima su učestvovali su građani i građanke učešćem u masovnim kampanjama, zatim sledi poslovni sektor, pojedinci i ostali donatori. Kompanije su vodeće prema iznosu poznate darovane sume.

“U 2015. godini zabeležili smo više pozitivnih trendova u poređenju sa prethodnom godinom, kao što je povećan iznos u procenjenoj sumi donacija, povećanje broja akcija prikupljanja donacija, povećana davanja za dugoročne i strateški orijentisane programe”, rekla je Aleksandra Vesić, Viša savetnica i suosnivačica Fondacije Katalist.

Procenjuje se da je u 2015. godini nivo davanja povećan za 20% u odnosu na prethodnu godinu; građani i građanke u proseku su donirali po 3.14 evra što je takođe uvećanje u odnosu na 2014, kada je prosečna donacija iznosila 2.59 evra; uvećao se i iznos donacija od kompanija na 51.5% od ukupne procenjene darovane sume, koji je u 2014. godini iznosio 34.4%.  

''Pozitivan trend takođe predstavlja širenje partnerstava između korporativnog i civilnog sektora kao i podatak da su kompanije sve više usmerene ka strateškom i dugoročnom davanju. Partnerstva doprinose uvećanju donacija i dovode do kreiranja programa donacija koje pomažu građanima i građankama da rešavaju probleme u svojim lokalnim zajednicama. Ova partnerstva doprinose održivosti civilnog sektora i sinergiji ova dva sektora'', rekla je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

U situaciji socio-ekonomske krize, ne iznenađuje da ključne oblasti za koje se donira ostaju uglavnom nepromenjene i uključuju zdravstvo, podršku marginalizovanim grupama, smanjenju siromaštva i obrazovanje. Interesovanje za podršku obrazovanju je u blagom porastu u odnosu na 2013. godinu.

Takođe, građani i građanke Srbije pokazali su veliku solidarnost sa izbeglicama. Od svih akcija prikupljanja donacija, 5% je bilo usmereno na podršku migrantima koji su prolazili kroz Srbiju. Podršku ovoj osetljivoj grupu pružali su građani, kompanije, organizacije civilnog društva i fondacije.

Tokom poslednjih 17 godina, Trag fondacija je podržala više od 1,250 inicijativa građana i građanki, sa više od 7 miliona dolara da bi doprinela unapređenju lokalnih zajednica u Srbiji. 

Od 2013. godine Fondacija Katalist prikuplja podatke o lokalnoj filantropiji i promoviše primere uspešne prakse u sedam zemalja Zapadnog Balkana.  

Izvor: Trag fondacija

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…