Potrebno jasno distanciranje od ratnopropagandnih manifestacija

prekid

Beograd, 16. januar 2017. – Povodom gostovanja ratnog zločinca Veselina Šljivančanina na tribini Srpske napredne stranke, organizacije civilnog društva zahtevaju od vladajućih stranaka da prekinu podgrevanje nacionalizma kao predizbornog goriva i da kao prvi prioritet postave odgovornost za očuvanje i unapređenje mira u regionu.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnomi Vojvođanski građanski centar u zajedničkom saopštenju zahtevaju  i očekuju da se zvaničnici Republike Srbije i političke stranke trajno distanciraju od svih lica osuđenih za ratne zločine, jer u suprotnom iskazuju jasnu podršku zločinačkoj politici i apsolutno nepoštovanje žrtava ratnih zločina.

Aktivnosti vladajuće koalicije i predsednika Tomislava Nikolića u okviru predizborne kampanje usmerene su na izazivanje krize u regionu i već imaju katastrofalne posledice.

Proslava 9. januara, prisustvo članova Vlade, govor predsednika Nikolića u Banjaluci, nakon toga zvaničan prijem Momčila Krajišnika koji je svojim lapsusom potvrdio kontinuitet Nikolićeve politike sa politikom Slobodana Miloševića zamrzli su odnose Beograda i Sarajeva na najnižu tačku u poslednjih nekoliko godina. Nakon decembra meseca, koji je bio posvećen narušavanju odnosa sa Hrvatskom, već početkom januara je usledio diplomatski napad na Makedoniju i Crnu Goru.  

Kao vrhunac srpske agresivne regionalne politike izazvana je kriza sa vozom Beograd – Mitrovica, čije razmere još uvek nisu sagledive.

Veselin Šljivančanin, major JNA koji je bio zadužen za bezbednost, optužen je za istrebljenje, ubistvo, mučenje i nehumano postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu koje je, nakon pada Vukovara 18. novembra 1991. godine, potražilo sklonište u vukovarskoj bolnici. Finalnom presudom za zločine koji su se desili 20. novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, 2010. godine osuđen je na kaznu od 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja.

Organizacije opominju da ne postoji institut “bivšeg osuđenog ratnog zločinca”.

Činjenica da je Šljivančanin odslužio kaznu zatvora ne menja nalaze iz presude koji potvrđuju njegovu odgovornost za dešavanja u Vukovaru 1991. godine. Umesto vlasti koja organizuje ovakve tribine, Srbiji je potrebna Vlada koja je spremna da se jasno distancira od ratnopropagandnih manifestacija, i preuzima odgovornost za doprinos miru i stabilnosti u zemlji i regionu.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…