Potrebna rasprava o građanskom vaspitanju i veronauci

Ministar prosvete Srbije Srdjan Verbić ocenio je da je potrebna široka javna rasprava o svrsishodnosti i formatu nastave obaveznih izbornih predmeta građanskog vaspitanja i veronauke.

"Ako je igde potrebno da građani, i pogotovo stručna javnost, jasno izraze svoje mišljenje o nastavnom planu i programu, to je baš u slučaju predmeta koji razdvajaju i etiketiraju učenike još pre nego što nauče kako se nazivi ovih predmeta pišu", navodi se u odgovoru Verbića na otvoreno pismo Udruženja građana Građanske inicijative.

On je ocenio da je predlog tog udruženja da se o svrsishodnosti i formatu nastave građanskog vaspitanja povede široka javna rasprava dobra inicijativa, ali i da je potrebno da se ona povede i o drugom obaveznom izbornom predmetu, veronauci.

"Pre 14 godina, kada su građansko vaspitanje i veronauka uvedeni u škole, niko nije tražio javnu raspravu. Kao da je tada bilo u redu da se nekom uredbom mimo zakonske procedure uvode predmeti, a da je sada stvar demokratije da se o smanjenju broja časova vodi rasprava. Nije li to malo dvolično?", naveo je Verbić.

Ministar prosvete je ocenio da teme koje bi trebalo da budu obrađene na časovima Građanskog vaspitanja nisu sporne, ali da je sporna njihova realizacija.

"Za ovako osetljive i važne teme potrebno je da ih obrađuju nastavnici koji potpuno vladaju materijom", rekao je Verbić i izrazio sumnju da su svi nastavnici koji drže građansko zaista kompetentni da to rade na nivou koji potpuno opravdava postojanje predmeta u svih 12 razreda osnovne i srednje škole.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…