1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Potpisnici Sporazuma sa narodom od REM-a zahtevaju oduzimanje nacionalne frekvencije Televizije Pink

Potpisnici Sporazuma sa narodom od REM-a zahtevaju oduzimanje nacionalne frekvencije Televizije Pink

TV Pink

Beograd, 27. mart 2019. – Potpisnici Sporazuma sa narodom uputili su zahtev Regulatornom telu za elektronske medije (REM) da Televiziji Pink izrekne meru zabrane objavljivanja programskih sadržaja informativnog karaktera u trajanju od 30 dana,

Podsećamo, Sporazum sa narodom je predlog skupa mera za obezbeđivanje poštenih izbora i vraćanje demokratskih načela i vladavine prava nakon pobede nad Vučićevim režimom.

 Pored mere zabrane objavljivanja traži se i izricanje mere oduzimanja nacionalne frekvencije kao javnog dobra koje TV PINK kontinuirano zloupotrebljava., navedeno je u zahtevu.

"Ukoliko REM ne postupi u skladu sa zakonom i ne pokrene procedure iz svojih nadležnosti, mi, potpisnici Sporazuma sa narodom, izrazićemo svoje građansko nezadovoljstvo i građansku neposlušnost i pozvati čitavu javnost na protest ispred sedišta TV Pink", navodi se u dopisu.

Ovakve mere su neophodne, navodi se u zahtevu, kako bi se sprečilo dalje korišćenje jezika mržnje i izazivanje građanskog rata kroz huškanje građana jednih na druge, koje ova medijska kuća u višegodišnjem kontinuitetu sprovodi, saopšteno je iz Saveza za Srbiju.

Kako se navodi u dopisu, samo u poslednjih 30 dana TV Pink je više desetina puta prekršila Ustavom zagarantovano pravo da svako bude istinito, potpuno i blagovremeno informisan o pitanjima od javnog značaja, kao i više zakona koristeći govor mržnje u svom informativnom programu.

Prekršena su i sva zakonom ustanovljena pravila koja nalažu da se u programu obezbedi nediskriminišuće prisustvo svih učesnika u političkom životu, navode potpisnici Sporazuma sa narodom u zahtevu.

REM je, kako se isitče, već imao zakonsku mogućnost da izrekne meru zabrane emitovanja informativnog programa TV Pink u periodu od 30 dana, ali se to nije desilo.

Posebno se naglašava da TV Pink tokom višegodišnjeg perioda drastično krši odredbe Zakona o elektronskim medijima, i to tako što vrši političku propagandu u korist vladajuće partije, zloupotrebljava medijski prostor u političke i privatne svrhe, emitujući i otvorena pisma svog vlasnika, kao i klevete, laži i uvrede.

Ta televizija takođe predstavnike opozicije i javne ličnosti koje kritikuju vlast podvrgava satanizaciji, etiketiranju i javnom linču, nazivajući ih "fašistima, lopovima, žutom bagrom, ološima".

Otuda se zahteva da REM po službenoj dužnosti izvrši vanredan nadzor nad programima TV Pink i izrekne zahtevane mere.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…