Potpisani protokoli o razmeni podataka u postupku postavljanja zastupnika

potpis
Foto: pixabay.com

Beograd – U Ministarstvu pravde je potpisan Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja privremenog zastupnika u parničnom, vanparničnom i izvršnom postupku.

Protokol je potpisan između Ministarstva pravde, Vrhovnog suda, Advokatske komore Srbije, Komore javnih izvršitelja i Javnobeležničke komore Srbije.

Protokol je potpisan u cilju doprinosa većoj javnosti rada i efikasnosti u postupku postavljanja privremenih zastupnika, a na osnovu Ustavom i zakonom zajamčenog prava stranaka na zakonitu, jednaku i pravičnu zaštitu njihovih prava, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kako je navedeno, Ministarstvo pravde, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Advokatska komora Srbije potpisali su i Protokol o razmeni podataka u postupku postavljenja privremenog zastupnika u upravnom postupku.

Potpisanim protokolima bliže se uređuje način dostavljanja zahteva predsednika suda ili nadležnog suda, nadležnog organa uprave, javnog izvršitelja ili javnog beležnika za obaveštenje o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao privremeni zastupnik u parničnom, vanparničnom, izvršnom ili upravnom postupku.

Protokolima se uređuju i način obaveštenja advokatske komore o advokatu koji po redosledu sa spiska advokata treba da bude postavljen kao privremeni zastupnik, kao i mere informacione bezbednosti i zaštite podataka o ličnosti u postupku postavljanja privremenih zastupnika u parničnom, vanparničnom, izvršnom i upravnom postupku.

Na osnovu potpisanih protokola Advokatska komora Srbije obavezala se da će preduzeti sve neophodne mere (izrada programske aplikacije, uspostavljanje call centra, formiranje liste advokata – privremenih zastupnika prema teritorijalnoj nadležnosti osnovih sudova u Republici Srbiji) i obavestiti potpisnike protokola o tačnom datumu i satu početka rada jedinstvenog call centra za postavljanje privremenih zastupnika, kaže se u saopštenju.

Protokole su potpisali ministarka pravde Maja Popović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, predsednica Vrhovnog suda Jasmina Vasović, potpredsednik Advokatske komore Srbije Veljko Delibašić, predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić i predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Protokoli su stupili na snagu danom potpisivanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…