1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Potpisana Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana

Potpisana Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana

Foto: europe.eu

Tirana – Mobilni operateri iz zemalja Zapadnog Balkana i lideri Evropske unije potpisali su u Tirani Deklaraciju o romingu koja će omogućiti smanjenje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Deklaraciju je potpisalo 18 mobilnih operatera regiona, a prisustvovali su premijeri sa Zapadnog Balkana i predstavnici EU, kao i Saveta za regionalnu saradnju (RCC) koji je koordinirao proces.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je novinarima da smanjenje cena usluga prenošenja podataka u romingu stupa na snagu 1. oktobra 2023, kada se očekuje, kako je navela, značajno smanjenje cena.

Bregu je kazala da je Deklaracija rezultat snažnog angažmana mobilnih operatera iz EU i regiona, podrške Evropske komisije, RCC i predanosti vlasti iz regiona.

Podsetila je da je u oktobru u Berlinu ostvaren, kako je navela, veliki napredak sa tri sporazuma o mobilnosti a da je smanjenje cena rominga sa EU još jedno važno postignuće u izgradnji „zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu„.

Svako postignuće i svaki rezultat ostvaren u sklopu programa za zajedničko regionalno tržište je korak napred ka uspostavljanju povoljne investicione klime, koja u naš region može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije„, rekla je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je izrazila očekivanje da do kraja 2027. godine bude potpuno ukinut roming između EU i Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kazao je na konferenciji za novinare da je ta Deklaracijaprava i konkretna integracija“ regiona Zapadnog Balkana u EU i najavio je da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane.

To je prava integacija Zapadnog Balkana za koju se borimo, nije kozmetička, već prava stvar i sve više ćemo takve stvari da radimo„, naveo je Varheji.

Prema njegovim rečima, ukidanjem naplate rominga unutar Zapadnog Balkana došlo je do velikog razvoja telekomunikacionog tržišta zbog povećanja korišćenja i internet i klasičnih poziva zbog čega, kako navodi, veruje da će većina provajdera prihvatiti Deklaraciju o romingu.

Kako je ranije saopštio RCC, očekuje se da Deklaracija o romingu doprinese smanjenju operativnih troškova privrednika, da podstakne poslovanje izvan matičnih granica i da da dodatni podsticaj turizmu u regionu Zapadnog Balkana.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…