Potpisana Deklaracija o smanjenju cena rominga između EU i Zapadnog Balkana

Foto: europe.eu

Tirana – Mobilni operateri iz zemalja Zapadnog Balkana i lideri Evropske unije potpisali su u Tirani Deklaraciju o romingu koja će omogućiti smanjenje cena rominga između EU i Zapadnog Balkana.

Deklaraciju je potpisalo 18 mobilnih operatera regiona, a prisustvovali su premijeri sa Zapadnog Balkana i predstavnici EU, kao i Saveta za regionalnu saradnju (RCC) koji je koordinirao proces.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je novinarima da smanjenje cena usluga prenošenja podataka u romingu stupa na snagu 1. oktobra 2023, kada se očekuje, kako je navela, značajno smanjenje cena.

Bregu je kazala da je Deklaracija rezultat snažnog angažmana mobilnih operatera iz EU i regiona, podrške Evropske komisije, RCC i predanosti vlasti iz regiona.

Podsetila je da je u oktobru u Berlinu ostvaren, kako je navela, veliki napredak sa tri sporazuma o mobilnosti a da je smanjenje cena rominga sa EU još jedno važno postignuće u izgradnji „zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu„.

Svako postignuće i svaki rezultat ostvaren u sklopu programa za zajedničko regionalno tržište je korak napred ka uspostavljanju povoljne investicione klime, koja u naš region može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije„, rekla je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je izrazila očekivanje da do kraja 2027. godine bude potpuno ukinut roming između EU i Zapadnog Balkana.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kazao je na konferenciji za novinare da je ta Deklaracijaprava i konkretna integracija“ regiona Zapadnog Balkana u EU i najavio je da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane.

To je prava integacija Zapadnog Balkana za koju se borimo, nije kozmetička, već prava stvar i sve više ćemo takve stvari da radimo„, naveo je Varheji.

Prema njegovim rečima, ukidanjem naplate rominga unutar Zapadnog Balkana došlo je do velikog razvoja telekomunikacionog tržišta zbog povećanja korišćenja i internet i klasičnih poziva zbog čega, kako navodi, veruje da će većina provajdera prihvatiti Deklaraciju o romingu.

Kako je ranije saopštio RCC, očekuje se da Deklaracija o romingu doprinese smanjenju operativnih troškova privrednika, da podstakne poslovanje izvan matičnih granica i da da dodatni podsticaj turizmu u regionu Zapadnog Balkana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…