Potpisan Sporazum o uspostavljanju Platforme za evidenciju slučajeva pritisaka na novinare

potpis

Beograd, 22. maj 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić je sa predstavnicima medijskih udruženja, asocijacija i sindikata potpisao Sporazum o uspostavljanju „Platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare i ostale medijske aktere“.

Pašalić je kazao novinarima u prostorijama zaštitnika građana da su taj Sporazum potpisali sedam asocijacija i udruženja novinara i sva tri novinarska sindikata.

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u kratkoj istoriji institucije zaštitnika građana, svakako najvažniji Sporazum„, ocenio je Pašalić.

Ombudsman je naveo da će tim Sporazumom krenuti zaštita prava novinara, navodeći da ne misli samo na bezbednost već na „sva prava koje novinari imaju„.

Jedan od potpisnika tog Sporazuma i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić ocenio je platformu kao dobru jer je „okupila sva relevantna udruženja i asocijacije i time smo svi na jednom mestu“.

Drago nam je da iza ovoga stoji institucija zaštitnika građana. To nam daje nadu da će platforma zaživeti i da će doprineti većoj bezbednosti novinara„, naveo je on.

On je dodao da se nada da će uz pomoć ombudsmana doprineti da se svi medijski radnici osećaju bezbedno i da slobodno rade svoj posao.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović pozvao je sve novinare da udruženjima i sindikatima prijavljuju sve vrste povrede radnih parava.

Očekujemo da ova platforma potpuno zaživi i da osim fizičkih pretnji i napada na novinare beleži i pritiske„, kazao je Radomirović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…