1. Početna
  2. Vesti
  3. Potpisan sporazum o romingu u regionu

Potpisan sporazum o romingu u regionu

Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije su 29. septembra u Budvi potpisale sporazum o smanjenju cene rominga, po uzoru na EU.

Sporazumom je predviđeno postepeno snižavanje cene za roming i njihovo dovođenje na nivo koji plaćaju građani članica EU prilikom boravka u drugoj zemlji članici. Time bi građani dobili znatno povoljnije korišćenje mobilnih telefona u romingu, uz pad cena za internet između 10 i 25 puta, u zavisnosti od ponude. Najavljeno je i da će potpisnici sporazuma zatražiti od Brisela da građani ove četiri zemlje dobiju niže cene i za roming unutar EU, ali ta inicijativa nema prevelike šanse za uspeh.

"Dinamiku smanjenja cena utvrdiće koordinaciono telo sastavljeno od država potpisnica, najkasnije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora", rekao je novinarima u Budvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajic.

Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se sporazumom obavezale da maksimalne cene rominga, odnosno telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu, budu na nivou cena u zemljama EU. To će za građane Srbije značiti drastično snižavanje cena, za internet i više desetina puta.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…