Potpisan sporazum EU – MMF za program fiskalnih reformi u jugoistočnoj Evropi

Evropska komisija

Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond (MMF) potpisali su sporazum o bespovratnoj pomoći vredan osam miliona evra (8,7 miliona dolara) namenjen razvoju kapaciteta programa fiskalnih reformi u jugoistočnoj Evropi.

Jačanje upravljanja javnim finansijama je jedan od najvažnijih prioriteta strategije EU za proširenje i od presudnog je značaja za postizanje makro-ekonomske stabilnosti, unapređenje transparentnosti i delotvornosti u upravljanju javnim sredstvima kao i pružanju boljih usluga građanima, te je preduslov za održivi rast. Uzevši u obzir ekspertizu i dosadašnji učinak MMF-a u ekonomskom upravljanju, drago mi je što sam u prilici da im se pridružim u ovom programu. Zahvaljujući ovoj saradnji ostvarićemo zajedničke ciljeve i nastavićemo da pomažemo zemljama u okruženju na njihovom putu ka članstvu u EU”, izjavio je Johanes Han, komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

Zahvaljući partnerstvu sa EU, MMF će na raspolaganju imati više resursa kojima će odgovoriti na potrebe za razvojem kapaciteta u regionu, čime će vladama pomoći da bolje sprovedu politike te da budžetima upravljaju efikasnije i delotvornije u korist svojih građana.

Podrška makroekonomskim te institucijama i politikama javnih finansija u članicama i partnerskim zemljama, već dugo je zajednički cilj EU i MMF-a. U proteklih pet godina ovo partnerstvo je intenzivirano pružanjem međusobne podrške kroz komplementarnu budžetsku podršku EU i kreditne programe MMF-a. Obe organizacije sprovode redovne konsultacije na nivou osoblja i rukovodstva.

Sa dosadašnjim doprinosom od 150 miliona dolara, EU je na globalnom nivou drugi najveći saradnik MMF-a na planu razvoja kapaciteta. EU daje doprinos i mreži regionalnih tehničkih centara podrške MMF-a te skoro svim tematskim i državnim fondovima kao i nizu bilateralnih projekata, uključujući projekte u zemljama proširenja.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…