Postupak protiv potpredsednika vlade Hrvatske

Povereništvo Hrvatske za odlučivanje o sukobu interesa, regulatorno telo u toj oblasti, pokrenulo je 18. maja postupak protiv prvog potpredsednika Vlade i lidera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka zbog potencijalnog sukoba interesa u aferi "Konsultantika".

Ključni problem je što je lobista mađarske naftne kompanije Mol, protiv koje Hrvatska vodi arbitražni postupak o upravljanju nad kompanijom Ina, bio klijent konsultantske firme Karamarkove supruge. Nevladina organizacija GONG zatražila je od Povereništva da razmotri i da li je prikladno da Karamarko nastavi političku aktivnost na visokim funkcijama, a opoziciona Socijaldemokratska partija najavila je da pokreće postupak njegovog opoziva, za čiji bi uspeh u teoriji mogla da računa na poslanike Mosta, koji je deo vladajuće koalicije.

Povereništvu propisi i nisu davali drugi izbor nego da pokrene postupak, budući da je zahtev podneo sam Karmarko pošto se našao na udaru kritika kada je nedeljnik "Nacional" nedavno otkrio ugovor o saradnji između firme njegove supruge, Ane Šarić Karamarko, i firme lobiste mađarske naftne kopanije Mol Josipa Petrovića.

Ugovori su sporni zbog arbitražnog postupka o upravljanju nad hrvatskom naftnom kompanijom INA, u kojem je nedavno svedočio i Josip Petrović. Kako prenosi HRT, država Hrvatska bi u slučaju gubitka tog spora mogla izgubiti tri milijarde kuna, što je nešto više od 400 miliona evra.

U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a pre dolaska na vlast, firmi njegove supruge, a tadašnje partnerke, isplatio najmanje 60 hiljada evra, odnosno nešto manje od pola miliona kuna. Karamarkova supruga izjavila je tada da je ugovor raskinula pre nekoliko meseci kada je bilo izvesno da će Karamarko postati član nove Vlade, dok se Karamarkopovukao iz donošenja odluka u vezi sa Molom, sa kojim se Hrvatska u arbitražnim postupcima bori oko naftne kompanije Ina.

Povereništvo je odluku o pokretanju postupka donelo jednoglasno, a odluka će biti objavljena na nekoj od idućih sednica pošto se utvrdi da li je bilo sukoba interesa.

Opozicija: Ovako nešto zakon nije ni predvideo

Zbog ove afere opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) 18. maja pokreće postupak opoziva prvog potpredsednika Vlade Tomislava Karamarka. Lider SDP i bivši premijer Zoran Milanović izjavio je novinarima u Saboru da predlog ide u proceduru i ocenio da nije reč samo o mogućem sukobu interesa, već "o nečemu višem".

"Očekujem da će poslanici pošteno obaviti svoj posao i videti da se radi o neodrživom odnosu koji nema ni veze sa sukobom interesa. Zakonodavac uopšte nije previđao ovakvu situaciju", rekao je Milanović.

Lider SDP je rekao da očekuje da će i poslanici Mosta, koji je deo vladajuće koalicije, podržati inicijativu SDP.

"Ova sramota bi se u bilo kojoj drugoj državi završila ostavkom", ocenio je Milanović, rekavši da nije reč o omašci već o "navici koja postoji u HDZ i koja se ne menja".

Mediji već mesecima pišu o sukobima unutar vladajuće koalicije, a jedan od najvećih je navodno između HDZ i Mosta oko hrvatske naftne kompanije Ina, čijih oko 49% akcija drži MOL. Kako prenosi HRT, čelnik Mosta Božo Petrov javno je kritikovao Tomislava Karamarka zbog njegova prijateljstva s Josipom Petrovićem, na koje je prvi javno upozorio poslanik Mosta Miro Bulj, dok Karamarko ne krije da mu je Petrović godinama prijatelj. 

Između Hrvatske i  MOL-a vode se dva procesa arbitraže oko upravljačkih prava u Ini. Bivši premijer Ivo Sanader (HDZ) bio je pravosnažno osuđen da je primio deset miliona evra mita od predsednika uprave MOL-a Žolta Hernadija da bi omogućio toj mađarskoj naftnoj kompaniji da stekne upravljačka prava u Ini. Ustavni sud je tu presudu poništio i naložio novo suđenje. Zbog davanja mita u Hrvatskoj je optužen i predsednik Uprave MOL-a.

Karamarko: Nevin sam

Prvi potpredsednik Vlade Tomislav Karamarko odbacio je optužbe SDP, i optužio ovu partiju za afere dok je bila na vlasti.

"Najgore godine i afere u Hrvatskoj su iz četiri godine Milanovića, koje su jednostavno nestale, a ovde se pravi afera ni od čega… Nisam ni u kakvom sukobu interesa i nisam veleizdajnik kao što bi neki hteli", rekao je Karamarko novinarima u Saboru posle sednice poslaničkog kluba HDZ.

Upitan da li očekuje podršku Mosta, Karamarko je odgovorio da očekuje podršku svih ukoliko Povereništvo "zaključi ono što bi trebalo po pravu i božjoj pravdi".

Karamarko je 18. maja ujutru bio u Saboru na sastanku kluba poslanika HDZ zbog toga što vladajuća koalicija već tri petka uzastopno nije uspela da okupi većinu za glasanje.

Da bi pokazala da kontroliše parlamentarnu većinu, vladajuća koalicija je odlučila da se, umesto 20. maja, dva dana ranije gllasa o raspravljenim tačkama, te je uspela da obezbedi kvorum.

GONG: Da li je Karamarko i dalje podoban za politiku?

Nevladina organizacija GONG pozvala je 17. maja Povereništvo za odlučivanje o sukobu interesa da zbog "spleta interesnih povezanosti porodice Karamarko" razmotri da li je moguće da predsednik HDZ-a nastavi obavljanje funkcije prvog potpredsednika Vlade koji je ujedno predsednik Vladine Koordinacije za unutrašnju politiku i upravljanje državnom imovinom, kao i potencijalnu funkciju saborskog poslanika.

U saopštenju podsećaju da su do sada u medijima razotkrivena "dva konkretna slučaja problematične interesne povezanosti Tomislava i Ane Karamarko" – s lobistom MOL-a kojem je u interesu odustajanje Hrvatske od arbitraže oko INA-e i s firmom Migrit solarna energija koju je Finska proglasila paravanom za ruski kapital. 

GONG podseća da se Povereništvo 21. aprila ove godine negativno izjasnilo o zahtevu ove organizacije da se Karamarko izuzme od uticaja na donošeje odluka u vezi sa kompanijom INA, ali navodi i da u međuvremenu otkriveni podaci menjaju situaciju.

"U ovakvim se okolnostima postavlja pitanje može li Tomislav Karamarko uopšte da nastavi da obavlja funkciju prvog potpredsednika Vlade, ali i bilo koju drugi položaj funkcionera", ističu u GONG-u. 

Smatraju i da, s obzirom da Povereništvo ima sužene ovlasti, ključna politička odgovornost leži na aktuelnom vođstvu HDZ-a, njegovim partnerima s kojima tvore vladajuću većinu, kao i premijeru Tihomiru Oreškoviću. 

"Nedostatak njihovog jasnog distanciranja od lobista privatnih interesa i njihovih 'prijateljsko-poslovnih' praksi pojačaće dojam da je korupcijska stigma HDZ-a Ive Sanadera i dalje vrlo živa", navodi se u saopštenju GONG-a.

Izvor: Beta/Hina 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…