Postignuta saglasnost da Lajčak bude specijalni predstavnik EU

Miroslav Lajčak

Prag, 20. mart 2020. – Zemlje članice Evropske unije (EU) su postigle političku saglasnost da odlazeći ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak bude imenovan za specijalnog predstavnika EU koji će biti pre svega nadležan za dijalog između Srbije i Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora.

Njegovo formalno imenovanje sada zavisi od nastalih okolnosti oko pandemije korona virusa u svetu.

Naime, Miroslav Lajčak je trebao da bude imenovan na narednom sastanku ministara inostranih poslova EU, koji je bio planiran za 23. mart.

Međutim, nastala situacija i napori u suzbijanju korona virusa mogu uticati na procedure kako će zemlje članice EU glasati o Lajčakovom imenovanju, kao i na moguće odlaganje tog glasanja.

Zbog izolacije u kojoj se nalazi evropski kontinent u cilju suzbijanja zaraze, promenjen je i format sastanaka na nivou EU i uglavnom se sve organizuje preko video-konferencija.

Međutim, pravila EU zahtevaju da najmanje polovina ministara inostranih poslova budu fizički prisutni sastanku kada se donose odluke.

 Budući da u trenutnim okolnostima kvorum nije moguć, kako se saznaje, sekretarijat Saveta EU i pravna služba ove institucije razmatraju načine kako da izdejstvuju donošenje odluka u prelaznom periodu.

Kako su potvrdil izvori iz EU, jedna od mogućnosti jeste da se neke odluke, uključujući i onu o Lajčakovom imenovanju, donesu takozvanom „pisanom procedurom“. U slučaju da se postigne saglasnost oko ovog, onda bi formalno imenovanje bilo moguće na bilo kojem ministarskom sastanku, a ne nužno na nivou šefova diplomatija EU.

Prema prvom nacrtu odluke, Miroslav Lajčak će biti specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine i za Zapadni Balkan.

On bi trebao da preuzme dužnost 1. aprila, a sedište će mu biti u Briselu. Njegovo fizičko prisustvo u evropskoj prestonici od prvog dana nove funkcije će najverovatnije biti nemoguće, zbog izolacije u kojoj se nalazi evropski kontinent.

Na nivou diplomata zemlja članica se, prema saznanjima RSE, i dalje radi na formulaciji Lajčakovog mandata.

 Diplomatski izvori EU su potvrdili da neke zemlje članice insistiraju da se razjasni njegov mandat i da on bude više fokusiran na dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, a manje na preostali deo regiona.

Politička saglasnost koja je postignuta na nivou ambasadora zemalja članica EU je, saznaje se, jedan od razloga zašto je visoki EU predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj obavio telefonski razgovor u sredu uveče (18- marta) sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, od kojeg je zatražio ukidanje takse na robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i da Kosovo „vodi inkluzivni pregovarački proces sa Srbijom u formatu dijaloga koji pomaže Evropska unija“.

Miroslav Lajčak bio je slovački ambasador u Srbiji i Crnoj Gori, potom je imenovan za evropskog izaslanika za referedum o crnogorskoj nezavisnosti te je na kraju bio na funkciji vioskog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…