Postignut dogovor Evropskog saveta i parlamenta o merama za smanjenje emisije metana

Foto: europe.eu

Brisel – Savet Evropske unije i Evropski parlament postigli su preliminarni dogovor o merama za smanjenje emisije metana, koji je posle ugljen-dioksida drugi gas po količni emisije sa štetnim efektom staklene bašte koji pospešuje klimatske promene i zagađuje vazduh.

Dogovor uključuje nove obaveze za industrije nafte i gasa i uglja da redovno izveštavaju i potvrde emisiju metana, kao i mere da se takva emisija spreči, uključujući i mere za sprečavanje curenja metana.

Predviđene su i mere transparentnosti za emisiju nafte, gasa i uglja koji se uvoze u EU, kao i specifični rokovi za monitoring i nezavisne inspekcije potencijalnih emitera metana.

Metan doprinosi globalnom zagrevanju i zagađenju vazduha. U EU je energetski sektor odgovoran za emisiju 19 odsto metana.

Članice EU su u decembru 2022. godine postigle dogovor o predlogu za smanjenje tih štetnih emisija, a za njegovo prihvatanje bilo je potrebno zeleno svetlo parlamenta.

Mere su deo paketa Spremni za 55“ koji previđa da emisija gasova sa efektom staklene bašte u EU do 2030. bude smanjena za najmanje 55 odsto.

Među štetnim gasovima koji uništavaju životnu sredinu, na prvom mestu je ubedljivo CO2, a slede metan, azot-dioksid i fluorisani ugljovodonici, ili takozvani F-gasovi.

Međutim, za razliku od CO2, metan ima jači efekat – apsorbuje više topline tako da na globalno zagrevanje utiče sa 30 odsto, a na rok od 20 godina njegov je štetni potencijal za efekat staklene bašte 84 puta veći od efekta CO2.

Globalno 60 odsto emisija metana nastaje ljudskom delatnosću, i tu prvo mesto zauzima poljoprivreda, zatim energetski sektor, otpad, ali i spaljivanje biomase, prenosi Betin servis Zelena Srbija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…