Postavljena nova zaštitna kupola u Černobilu

Černobil, 29. novembar 2016. (AFP) – Iznad oštećenog reaktora u Černobilu 29. novembra je postavljena nova kupola koja treba da zaštiti postrojenje od spoljnih uticaja i spreči širenje radijacije u narednih 100 godina.

Izgradnja kupole je koštala dve milijarde evra, a rezultat je napora međunarodne zajednice koja je želela da otkloni opasnost od urušavanja starog zaštitnog omotača i obezbedi to područje.

"Mnogi su sumnjali, mnogi nisu verovali. Čestitam vam prijatelji! Da! Uradili smo to!", rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na ceremoniji postavljanja kupole.

"Obeležili smo danas u Černobilu završetak radova na postavljanju konstrukcije", ključne etape međunarodnog programa koji Černobil treba da učini sigurnim, saopštile su francuske kompanije Vensi i Bujg koje su realizovale projekat vredan dve milijarde evra.

Kompanija Novarka koja je učestvovala u projektu saopštila je da bi kupola mogla da prekrije Stadion Francuske u Parizu ili njujorški Kip slobode.

Metalna konstrukcija lučnog oblika teška je 25.000 tona, a sa dodatnom opremom imaće 36.000 tona. Kupola je visoka 108 metara, prečnika 162 metra a njen vek bi trebalo da bude najmanje 100 godina.

Nova kupola biće u upotrebi od kraja 2017. godine, nakon postavljanja neophodne opreme koja će se koristiti za rušenje starog betonskog omotača iz sovjetskog doba koji je postavljen oko reaktora broj 4 posle havarije.

Prvi zaštitni oklop oko centrale u Černobilu izgrađen je od 400.000 kubnih metara armiranog betona. Na postavljanju tog omotača radilo je 90.000 ljudi u teškim uslovima.

Njegov vek je trebalo da bude između 20 i 30 godina, ali su prvi radovi na njegovom pojačanju počeli još 1999. godine, a nastavljeni tokom 2000-tih.

Međunarodna zajednica je zatim, suočena sa opasnošću da se stari omotač uruši, odlučila da finansira izgradnju novog omotača. U tom cilju Evropska banka za obnovu i razvoj je formirala fond a radovi su počeli 2012.

Kupola bi trebla da bude otporna na zemljotres jačine 6 stepeni Merkalijeve skale.

Reaktor u Černobilu je ekspoldirao 26. aprila 1986. u 1.23 prilikom bezbednosne provere. U sledećih 10 dana postrojenje je gorelo emitujući u atmosferu radioaktivne materije koji su, prema nekim procenama, zahvatile tri četvrtine Evrope, a posebno Rusiju, Ukrajinu i Belorusiju, tada u sastavu bivšeg SSSR-a.

Tokom četiri godine oko 600.000 građana Sovejtskog Saveza radilo je na mestu nesreće na gašenju požara, postavljanju betonske zaštite, izolaciji oštećenog reaktora i čišćenju okoline.

Danas se i dalje vodi debata o broju žrtvava katastrofe i njenim posledicama po ljude i prirodu. Prema zvaničnim podacima, neposredno je stardalo oko 30 ljudi, ali neke procene govore o mnogo većem broju ljudi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…