Posmatračka misija Crte povlači posmatrače sa terena i apeluje na odlaganje izbora

CRTA

Beograd, 16. mart 2020. – Posmatračka misija Crte povukla je svih 120 dugoročnih posmatrača sa terena širom Srbije zbog ozbiljnosti situacije sa korona virusom, saopšteno je iz te organizacije.

Nakon odluke o uvođenju vanrednog stanja, Crta je apelovala na institucije da odlože izborni proces do uspostavljanja uslova bez ograničenja ljudskih i građanskih prava, i time „postupe odgovorno prema građanima Srbije“.

U saopštenju je navedeno da su Crtini posmatrači počeli dugoročno praćenje predizbornog perioda u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora tri nedelje pre njihovog raspisivanja.

Tim od 120 dugoročnih posmatrača na terenu pratio je od 11. februara sve aspekte izbornog procesa: od rada izborne administracije, komunikacije stranka sa građanima, funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa do potencijalnih slučajeva potkupljivanja i pritisaka na birače.

Crtini dugoročni posmatrači nastaviće praćenje izveštavanja medija o kampanji, kao i kampanju na društvenim mrežama, navedeno je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…