Posle smena na RTV-u, Vlada Srbije znatno zastupljenija u dnevnicima

Novi Sad, 03. novembar 2016.(Autonomija/NDNV) – Kvalitet centralnih informativnih emisija na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) višestruko je narušen, a Vlada Srbije dvostruko je zastupljenija u njima nego pre smena, pokazala je uporedna analiza programa Novosadske novinarske škole, koja je sprovedena pre uredničkih smena i posle njih.

Dominatni su događaji koje organizuje vlast i njhova zastupljenost u informativnim emisijama porasla je sa 16 na 33 posto, što je čak trećinu ukupnog sadržaja jedne emisije, pokazali su rezultati monitoringa koji je trajao od januara do kraja juna ove godine, a koji se mogu pronaći na sajtu Novosadske novinarske škole.

Najveće promene zabeležene su u centralnim informativnim emisijama, Dnevniku i Vojvođanskom dnevniku, u kojima je povećana zastupljenost pseudodogađaja i osnovnih informativnih žanrova – vesti, izveštaja i saopštenja – a smanjen je prostor za analitičko i istraživačko novinarstvo.

U Dnevniku je zastupljenost izveštaja i agencijskih vesti porasla sa 30 na 49 odsto, dok je broj tematskih paketa prepolovljen u odnosu na period pre uredničkih smena. Dnevnici su postali čitački, sa mnogo saopštenja, bez mnogo tonskih izjava, a povećano je izveštavanje o aktivnostima Vlade Srbije i političkih partija, pokazali su rezultati istraživanja.

Monitoringom je ustanovljeno i to da je, u odnosu na period pre smena, sada na RTV-u znatno povećana zastupljenost izvršne vlasti, državne administracije i predstavnika pokrajinske vlasti, dok je s druge strane smanjen udeo nezavisnih institucija, policije i vojske, stranaka, pripadnika zakonodavne vlasti, ekonomskih subjekata i udruženja građana.

Izveštaj Novosadske novinarske škole pokazao je i da su akteri koji podržavaju smene na RTV-u, u poređenju sa akterima koji se smenama protive, u nekoliko navrata dobijali daleko povoljnije uslove za ispoljavanje svojih stavova.

Kako se navodi, reč je o do sada najobimnijem monitoringu programa javnih servisa u Srbiji, u okviru kojeg je praćeno dve hiljade časova informativnog, dokumentarnog, kulturnog, obrazovnog, dečijeg i sportskog programa Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…