Posle intenzivnog rasta cena stanova u 2021/22, usporen rast u 2023. godini

Foto: unsplash.com

Beograd – Tržište stanova u Srbiji nakon trenda intezivnog rasta cena u 2021. i 2022. godini, iskusilo je usporavanja rasta cena u 2023. godini.

U četvrtom tromesečju 2023. godišnja stopa rasta cena stanova za Republiku Srbiju iznosila je 5,75 odsto.

Indeks cena stanova u četvrtom tromesečju 2023. godine iznosio je 158,66 što predstavlja rast od 0,83 odsto u odnosu na treće tromesečje, saopštili su iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Globalna ekonomska i geopolitička dešavanja u svetu u 2023. godini imala su uticaja na tržište nepokretnosti kako u Evropskoj uniji tako i u Srbiji, a povećana inflacija, promene u monetarnoj politici centralnih banaka i ekonomske neizvesnosti doveli su do opreznijeg pristupa kupaca i investitora na tržištu nekretnina.

Ovaj oprezan pristup rezultirao je umerenijim rastom cena i, u nekim zemljama, stagnacijom i padom, iako je došlo do usporavanja aktivnosti, tržište nekretnina u Srbiji pokazuje znake otpornosti na šta ukazuje postepena stabilizacija cena nepokretnosti.

Projekcije ekonomskog rasta u Srbiji do 2027. od međunarodnih finansijskih institucija mogu pozitivno uticati na poverenje investitora i kupaca na tržištu nekretnina i podržati stabilnost tržišta nepokretnosti u predstojećem periodu.

Na osnovu RGZ indeksa cena stanova, u četvrtom tromesečju 2023. segment „starogradnje“ u Srbiji beleži međugodišnji rast cena od 5,93 odsto, dok je u segmentu „novogradnje“ (kupovina od investitora), rast cena iznosio 5,41 odsto međugodišnje.

Prema indeksima koje je Eurostat objavio za treći kvartal 2023, u 10 od ukupno 27 evropskih zemalja zabeležen je pad cena stambenih nepokretnosti na međugodišnjem nivou, najveći pad je u Luksemburgu za oko 13 odsto, zatim od oko 10 odsto u Nemačkoj i skoro sedam odsto u Finskoj.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…