Poslanici iz tri grupe u Evropskom parlamenu podržali zahtev srpske opozicije

Evropski parlament

Brisel, 17. jul 2020. – Poslanici iz tri grupe u Evropskom parlamentu podržali su zahtev srpske opozicije i pozvali Evropsku komisiju da formira ekspertsku grupu koja će sačiniti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji, a Evropski parlament da podrži međupartijski dijalog u Srbiji.

Zajedničko saopštenje su potpisali Tanja Fajon iz poslaničke grupe Socijalista i demokrata, Viola fon Kramon Taubadel iz grupe Zelenih i poslanik liberalne grupe Obnovimo Evropu Klemen Grošelj.

U saopštenju se navodi da bi to „pomoglo da se identifikuju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU, kao i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji„.

Troje evroparlamentaraca ukazalo je i da se Srbija suočava sa teškim izazovima i da bez čvrstog odgovora i rešenja za probleme nema stabilnu budućnost ni realnu perspektivu članstva u EU.

Koordinirani napori Evropskog parlamenta i Evropske komisije pokazali su se efikasnim u rešavanju političke krize u drugim zemljama regiona„, objavio je Klemen Grošelj na Tviteru uz zajedničko saopštenje .

Dalje se navodi da su „kao poslanici tri različite političke grupe u EPodlučili da odgovore na „zahtev srpske opozicije institucijama EU da se angažuju na mirnom i politički održivom rešavanju tekuće političke krize u Srbiji i da olakšaju kreiranje novih instrumenata koji bi pomogli u postizanju tog cilja„.

„Naša je ambicija da omogućimo svim relevantim političkim partijama i pokretima u Srbiji da reše krizu i da na taj način omoguće oživljavanje demokratskog razvoja u Srbiji u interesu njenih građana. Pozivamo EK da oformi grupu eksperata koji će objaviti izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji„, dodaje se.

Uz ocenu da je „srpska demokratija trenutno ugrožena autoritarnim tendencijama vlasti, nefer izbornim uslovima i nedostatkom osnovne slobode medija i vladavine prava„, poslanici EP navode da su „ulične demonstracije i njihovo nasilno gušenje razlog za veliku zabrinutost„, ali i „jasni signali da se Srbija suočava sa teškim izazovima za budućnost“.

Bez čvrstog odgovora i rešenja za navedene probleme Srbija nema stabilnu budućnost i nažalost nema realnu perspekitvu članstva u EU, istakli su evropski poslanici.

Oni su dodali da njihova rešenost da pomognu Srbiji da postane članica EU zahteva od njih da podrže inicijative za „veće angažovanje EU u unapređenju demokratije u Srbiji kako bi joj omogućili da ide putem uspešne budućnsoti u evropskoj porodici demokratskih zemalja„.

Formiranje i nepristrasan rad ekspertske grupe za izveštaje o zarobljenoj državi i medijima u Srbiji, kao što traži opizcija, pomoglo bi da se identifikuju i procene neki od ključnih problema koji trenutno muče srpsku demokratiju i predstavljalo bi dobru osnovu za dalje anagažovanje institucija EU, kao i polaznu tačku za identifikovanje neophodnih promena u Srbiji, ističu Fajon, Grošelj i Fon Kramon Taubadel.

U tom cilju, kako su dodali, EP bi trebalo da podrži međupartijski dijalog o jačanju demokratskog stuba nove metodologije proširenja EU kao sredstva za primenu reformske agende EU, obezbeđujući najširi mogući društveni konsenzus uključivanjem svih glavnih političkih partija u Srbiji u nastavak međjupartijskog dijaloga uz posredovanje EP.

Predstavnici više opozicionih stranaka koje su bojkotovale izbore 16. jula su uputili pismo evropskim zvaničnicima u kome predlažu formiranje nezavisne ekspertske grupe koja bi sačinila izveštaje o zarobljavanju države i medija u Srbiji, kao prvi korak u rešavanju političke krize pod okriljem EU, po uzoru na Pribeov izveštaj koji je 2015. sačinjen za Makedoniju, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…