1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Poslanici Evropskog parlamenta: Unapredite bezbednost, ne izjednačavajte izbeglice sa teroristima

Poslanici Evropskog parlamenta: Unapredite bezbednost, ne izjednačavajte izbeglice sa teroristima

Evropski parlament

„Politička demagogija” koja izjednačava izbeglice sa teroristima samo raspiruje mržnju i razočaranje koje dodatno motiviše one koji pristupaju terorističkim grupama, tvrdio je veliki broj poslanika Evropskog parlamenta tokom debate u sredu.

Države EU moraju da teže jačanju bezbednosti, da osnaže saradnju obaveštajnih službi i razmenu podataka te da ulažu u veštine i tehnologije koje su neophodne za borbu protiv terorizma, a ne da dozvole narušavanje evropskih sloboda i tolerancije, kažu poslanici.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je sednicu otvorio osudom terorističkog napada koji se u utorak odigrao u Tunisu. „U razmaku od dve nedelje, teroristi su napali Bejrut, Pariz, Damask i Tunis i svaki put izazvali stradanje. Svi smo zabrinuti, ali nastavljamo da se protiv njih borimo sa našim saveznicima,” rekao je Šulc.

Evropsku saradnju mora biti snažnija i unapređena”, rekao je Nikolas Šmit u ime predsedništva Saveta. Osvrćući se na zaključke Saveta za pravosuđe i unutrašnje poslove EU od 20. novembra, Šmit je uverio poslanike da će sprovođenje mera za borbu protiv terorizma „biti rukovođeno Poveljom EU o osnovnim pravima”.

Stojimo rame uz rame sa Francuskom Republikom (…) ona je i naša republika” rekao je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. „Smatram da ne smemo da izjednačimo izbeglice, tražioce azila i migrante sa teroristima (…) Počinici napada u Parizu su isti oni koji nesrećne (izbeglice) navode da beže”, rekao je.

„Izražavamo saučešće prvo žrtvama i njihovim porodicama”, ne teroristima, rekao je lider političke grupe Evropska narodna partija Manfred Veber, ističući da je “nedopustivo” tvrditi da su izbeglice koje dolaze u Evropu počinioci terorističkih napada – izbeglice su zapravo „žrtve terorizma”.

„Moramo da osposobimo evidenciju podataka o putnicima, da unapredimo rad Europola, direktivu o zaštiti podataka, suzbijemo finansiranje terorističkih aktivnosti i unapredimo zakonodavstvo u oblasti čuvanja podataka”, dodao je, ističući potrebu za delima, a ne rečima.

Predsedavajući grupe socijalista i demokrata Đani Pitela je obećao da „Evropa neće dozvoliti sebi da se promeni zbog terorizma”. „Ovo ne sme biti evropski 11. septembar”, upozorio je, podvlačeći da Evropa mora ostati ujedinjena, da preuzme inicijativu i investira u „pametne” obaveštajne službe. „Trudićemo se da do kraja godine postignemo sporazum o predlogu o pravilima evidencije podataka”, rekao je.

„Moramo biti solidarni sa narodom Francuske, Tunisa i svim drugim žrtvama Daeša”, rekao je lider grupe evropskih konzervativaca i reformista Sajed Kamal. „Moramo zajedno da pokažemo teroristima da neće uspeti u svojim namerama”, rekao je dodajući da „ako svaki put kad nas napadnu izgubimo deo evropskih sloboda, onda više nećemo imati slobode koje bismo branili”.

„Terorizam nema granica, ali ih imaju naša policija i obaveštajne službe”, rekao je lider Saveza liberala i demokrata za Evropu Gaj Ferhofštat. „Ako treba da biramo između suvereniteta i bezbednosti, ja biram bezbednost”, dodao je. On je o predlogu za uvođenje evidencije podataka o putnicima rekao „treba nam neka vrsta obavezne razmene informacija (…) zajednička linija borbe i Evropska obaveštajna služba kako bismo porazili Daeš”.

„Ne dozvolimo da se ponovi greška od 11. septembra: borba strahom protiv terorizma (…) nije iščupala korene terorizma, ni u Avganistanu ni bilo gde drugde”, rekao je Gabriel Cimer, lider Evropske ujedinjene levice i Nordijske levice. Filip Lamber iz Partije Zelenih i Evropskog slobodnog saveza smatra da našim društvima ne treba sveopšti nadzor, već bolja razmena informacija između nacionalnih obaveštajnih službi.

Pol Nutal je u ime grupe Evropa slobode i direktne demokratije zagovarao ideju o „pooštravanju borbe protiv saudijskog vehabizma” i ukidanja slobodnog kretanja u okviru Šengenskog prostora. Sa ovim se složio i lider Evrope nacija i sloboda Marin le Pen koji je za nastalu situaciju okrivio „mere štednje” koje su nametnute budžetima vojske i policije u Francuskoj.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…