Poslanici Evropskog parlamenta traže poboljšanje Štita za zaštitu privatnosti

evropski-parlament

Evropska komisija trebala bi nastaviti pregovore sa SAD kako bi se otklonile "manjkavosti" u predloženom Štitu za zaštitu privatnosti, novom sporazumu za prenos podataka evropskih građana u SAD u komercijalne svrhe, poručio je Evropski parlament u rezoluciji usvojenoj na plenarnoj sednici u Briselu krajem maja. 

Poslanici u rezoluciji usvojenoj velikom većinom glasova pozdravljaju nastojanja Evropske komisije i američke administracije da postignu "značajna poboljšanja" zaštite privatnosti u transatlantskoj razmeni podataka u novom zakonskom okviru u odnosu na dosadašnji, Sigurnu luku (Safe Harbour), koji će zameniti.

Izražavaju, međutim, zabrinutost zbog "manjkavosti" u predloženom sporazumu koje se odnose kao prvo na pristup američkih vlasti podacima evropskim građanima te na mogućnost masovnog prikupljanja podataka što u nekim slučajevima ne odgovara kriterijumu "nužnosti" i "proporcionalnosti" kako predviđa Povelja o temeljnim pravima EU.

Uz to, sporan je i novi američki pravobranitelj, nova institucija koju poslanici pozdravljaju kao korak napred, ali i smatraju da nije ni "dovoljno nezavisan" niti da ima "odgovarajuća ovlašćenja za efikasan rad".

Upozoravaju takođe i na složenost mehanizma za rešavanje pritužbi, koji bi trebao biti "učinkovitiji i lakši za korišćenje".

Parlament naglašava da Štit za zaštitu privatnosti (Privacy Shield) daje nacionalnim agencijama za zaštitu podataka istaknutu ulogu u proveri pritužbi i prima na znanje njihovo ovlašćenje da suspenduju prenos podataka.

Prima na znanje i obavezu američkog ministarstva trgovine da rešava takve pritužbe građana.

Poslanici na kraju pozivaju Komisiju da provodi periodične "stroge revizije" svoje odluke da Štit za zaštitu privatnosti osigurava primerenu zaštitu evropskih građana, posebno u svetlu novih evropskih pravila o zaštiti podataka koja će stupiti na snagu za dve godine.

Izvor: Hina 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…