1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Poslanica Tepić traži ostavku Lončara zbog objavljivanja podataka iz zdravstvenog kartona

Poslanica Tepić traži ostavku Lončara zbog objavljivanja podataka iz zdravstvenog kartona

Marinika Tepić

Beograd, 22. oktobar 2018. – Marinika Tepić iz kluba samostalnih poslanika zatražila je ostavku ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, jer su podaci iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković iz Kragujevca objavljeni u tabloidu.

Ona je apelovala i na poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da što pre reaguje i u skladu sa zakonom zaštiti Violetu Cvetković i inicira pokretanje internog postupka na pedijatriji u Kragujevcu i odeljenju ginekologije u tom gradu, koje je jedino imalo podatke iznete u tabloidu.

Tepić je navela da je tabloid kršeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i sve tačke Novinarskog kodeksa otpočeo "hajku" na tu ženu objavljujući njene najličnije, najintimnije podatke iz zdravstvenog kartona koje može da poseduje samo ambulanta, odnosno zdravstvena ustanova u Kragujevcu.

"Ovo je jezivi zločin između tabloida i državne ustanove zdravlja. Smatram da momentalnu ostavku treba da da Lončar. Ta žena je u svojoj sredini prokažena", rekla je Tepić i ocenila da Lončar nije smeo uopšte ni biti izabran za ministra.

Ona je podsetila da je Cvetković na društvenoj mreži objavila snimak koji je sačinila u ambulanti pošto, kako je navela nije bilo primljeno njeno bolesno dete na pregled. Posle toga objavljen je tekst o njoj u tabloidu u kom su izneti podaci iz njenog ginekološkog zdravstvenog kartona.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…