Posebne mere tajnog prikupljanja podataka: Vodič za nadzor

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Posebne mere tajnog prikupljanja podataka zadiru u ljudska prava i stoga je važno da se primenjuju samo u zakonom predviđenim uslovima. Kako bi se to osiguralo, neophodan je sveobuhvatan spoljni nadzor nad primenom posebnih mera. Svojevrsni vodič za tu namenu kreirao je istraživački tim Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Ovaj vodič namenjen je prvenstveno članovima Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine, jer oni imaju značajne kontrolne nadležnosti i ovlašćenja u odnosu na sektor bezbednosti, te ovaj vodič mogu najbrže iskoristiti u svom radu.

Osim toga, korist od ove publikacije može imati i zainteresovana javnost, kao i organizacije koje se bave ovom temom.

U prvom delu publikacije objašnjavamo šta su posebne mere tajnog prikupljanja podataka, koje vrste mera postoje, te ko ih, kada i pod kojim uslovima može koristiti.

U drugom delu predstavljamo koje bezbednosne institucije u Srbiji imaju pravo da upotrebe posebne mere tajnog prikupljanja podataka.

Pored toga, dat je i detaljan tabelarni prikaz mera i uslova pod kojima ove institucije mogu da ih primenjuju, kao i instanci koje mere odobravaju.

U trećem delu predstavljamo koje sve institucije nadziru i kontrolišu primenu posebnih mera, te koje su im nadležnosti i ovlašćenja na raspolaganju.

U poslednjem delu vodiča nudimo listu najvažnijih pitanja koje članovi skupštinskih odbora za nadzor i kontrolu sektora bezbednosti i zainteresovana javnost mogu postaviti bezbednosnim institucijama i sudovima tokom nadzora primene posebnih mera za tajno prikupljanje podataka.

Odgovori na njih sadrže podatke koji mogu predstavljati osnovu za kontinuirano, sistematsko praćenje stanja u ovoj oblasti.

Celu publikaciju možete preuzeti sa sajta Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Izvor: Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…